Math - 2023's Biggest Breakthroughs

Izveštavanje o matematici u časopisu Kuanta 2023. uključivalo je značajne rezultate u Remzijevoj teoriji i izuzetno jednostavnu aperiodsku pločicu koja je pokrivala godinu matematičkog užitka i otkrića...

Quanta Magazine

Automatski prevod je dobar!
Za vas odabrao: Dragan TANASKOSKI

MatematikaDT 1 

MatematikaDT 2

MatematikaDT 3

 

image.gif
 

00:05 Ramzijevi brojevi

Jedno od najvećih matematičkih otkrića prošle godine bilo je u teoriji grafova, gde je dokazana nova, stroža gornja granica za Ramzijeve brojeve. Ti brojevi se javljaju probelmu ako treba da pozovete na večeru ljude ali tako da se najmanje tri gosta poznaju i najmanje tri gosta ne poznaju, koliko ljudi treba da pozovete. Remizijevi brojevi mere veličinu koju grafovi moraju dostići pre nego što neizbežno sadrže strukture poznate kao klike (eng. cliques). Otkriće, objavljeno u martu, bilo je prvi napredak te vrste od 1935. godine. 

06:21 Aperiodična monopločica

Najviše pažnje tokom godine privuklo je otkriće novog tipa pločice koja pokriva ravan, ali u obrascu koji se nikada ne ponavlja. Kombinacija dve pločice koja to postiže poznata je još od 1970-ih, ali samo jedna pločica, koju je otkrio hobiista po imenu Dejvid Smit i objavio u martu, bila je senzacija.

ISPRAVKA: U videu, slika predstavljena kao 'kornjačina' pločica je zapravo rotirana 'spektralna' pločica. 

14:20 Tri aritmetička niza

Dvojica računarskih naučnika, Zander Keli i Raghu Meka, iznenadili su matematičare vestima o neočekivanom proboju na starom kombinatoričkom pitanju: Koliko celih brojeva možete ubaciti u kantu dok se osigurate da nijedna tri od njih ne formiraju ravnomerno raspoređen niz? Keli i Meka su srušili dugogodišnju gornju granicu za broj celih brojeva manjih od nekog kapaciteta N koji se mogu staviti u kantu bez stvaranja takvog obrasca.

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...