Iz članka Zašto smo tako uspešni?

omygodŽ

ivimo u fantastičnom dobu. Razvoj nauke i tehnologije je toliko snažan, prodori u tajne sveta i osvajanje znanja su takvi da pucaju naše veze sa prethodnim generacijama ljudi. Čovek desetog veka bi mogao da shvati i razume čoveka 15-og, ali čovek 15-tog više ne bi razumeo čoveka 20-otg. Zapravo poslednje decenije nas odvajaju i od ljudi s početka prošlog veka. Kako bi ste, na primer, čoveku iz 1910-te objasnili SMS? Ili recimo neku TV seriju, npr. Lost ili Fojlov rat. Na početku prošlog veka radio jedva da je pronađen, a televizori će početi da se proizvode na komercijalnoj osnovi tek kasnih 30-tih godina.

Ali možda i ne treba ići toliko daleko u prošlost da bismo došli do generacije koja bi teško komunicirala sa današnjom. Evo jedne normalne poruke sa Twittera:

twitter3dsmax 2011, vray 1.5 sp4, Photoshop CS5 - celu noć

Evo još jedne:

Buzztweetfacebook post via Tweetdeck for Android

Shvatate je? Kako to objasniti čoveku iz recimo sedamdesetih godina prošlog veka (zapravo, ja razumem samo prvu poruku, delimično)? Kako mu uopšte objasniti Twitter? Kako kablovsku televiziju? Koliko bi nas on razumeo i kako bi komunicirao s nama kada ništa od toga ne zna?

 

 Tehnologija

10 naprednih tehnologija

Haos i ludilo

TV ASTRONOMIJA


Komentari

 • Baki said More
  Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 4 dana ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 4 dana ranije

Foto...