<< U prethodnom nastavku:

ŠTA JE BILO 2018.

'Opportunity'se probudio u 2018.[1]' uzvodno' odn. zapadno od kanala koji definiše dolinu Perseverance.


Početkom maja, 'Oppy'je završio istraživanje Allendeai okrenuo se ka nekim tabularnim stenama. Zaustavio se nad stenom La Joya radi dubinskim analizama. Uprkos povremenom proklizavanju, rover je nastavio da pokazuje svoji ustraživačku narav. 'Vozilo se dobro ponaša i trenutno se kreće po nagibu od oko 24 stepena,' pričao je Bellutta krajem meseca. 'U poslednje vreme smo vozili uglavnom poprečnim padinama s roverom nagnutim na levo a okrenutim na jug. Vozilo je vrlo stabilno. Čini se da je zalepljen za put kao neki Porše.'

'Opportunity' je napravio nekoliko pauzi u gledanju stenja i kamenja da bi digao pogled u vis. Tom prilikom rover je slikao Marsov mesec Dejmos, čime je pomogao da se napravi 'film' o njegovom prolasku preko Sunčevog diska. 'Bilo je lepo slikati posebno Deimos, jer je zbog geometrije orbite to redak dogđaj,'kaže Mark Lemmon, profesor sa 'Texas A&M'.

o26
'Opportunity' i njegov tim su u maju 2018. slikali Marsove mesece, Fobos(levo) i Dejmos.

Rover je takođe sproveo testiranja relejnih sposobnosti 'Trace Gas Orbitera' (TGO), koji se tada nalazio u fazi isprobavanja i baždarenja u Marsovoj orbiti. Deo programa 'ExoMars'rukovođen Esom i Roskosmosom, 'TGO' je bio preko potreban i dobrodošao dodatak Marsovoj komunikacioonoj konstelaciji.

22. maja je došla i prošla prolećna ravnodnevica na Marsovoj južnoj polulopti. Iako je nebo bilo malo prašnjavije nego u poslednjih nekoliko meseci, rover je uživao u toplini svoga osmog proleća na Marsu, nastavljajući da proizvodi preko 650 W-h.

Kako se maj polako pretapao u jun, rover je bio vredan 'i radio odlično, sa dovoljno energije i sa umerenom unutrašnjom temperaturom,'kaže Nelson, još uvek proizvodeći preko 650 W-h sa faktorom prašine oko 0,774. Na vrhu liste kontrolora sa Zemlje šta im valja sledeće da čine, bio je povratak u blizinu stene Allende, gde je rover iskopao zanimljivo kamenje pokušavajući da se popne uz nagib od gotovu 25°. Ali na obzorju se pojavila zlokobna pretnja...

Jedna mala lokalna peščana oluja koja se podigla na severnoj polulopti i pratila uobičajeni put kojim se kreću oluje po površini, a koji se naziva Acidalia, presekla je Marsov ekvator i počela da prerasta u regionalnu oluju ne tako daleko od Endeavoura. Prvog juna, Bruce Cantor iz 'Malin Space Science Systems'[1], čovek koji prati i proučava tamošnje meteorološke uslove već duže od 20 godina, dao je uzbunu MER-ovom timu.

o27
Slike napravljene orbitnom kamerom MARCIprikazuju nenadani i čudovišni napredan letošnje oluje (PEDE) na Marsu.

oluja
Ova serija slika prikazuje putanju epske peščane oluje koja se kretala planetom, zamračivši Marsovo nebo i blokirajući roverov pogled na Sunce. (Klikni da vidiš gif.)

Za samo nedelju dana, čim je prešla polutar, a onda je u Endeavouru, nedaleko od rovera, zastala. U toku samo nekoliko dana, vetrovi su podigli ogromnu količinu prašine i peska visoko u atmosferu, zamračivši nebo i verovatno prekrivši rover crvenim puderom sa Marsa. 'Kada smo prvi put čuli za ovu stvar, ona je pokrivala 13 miliona km2a onda je porasla na 41 milion km2i i dalje je rasla,'pričao je Nelson sredinom juna.

o28
Naučnici veruju da makar neke oluje proizvode munje, mada nijedna misija to još nije detektovala...

o29
Šta može ovde da uradi solarni panel, sem da umre od gladi?

Solarna energija koja pokreće rover počela je dramatično da opada. Niko nije znao koliki je taj pad sve do nedelje 10. juna, kada se stigao izveštaj sa 'Opportunityja'. Sam daunlink je bio pozitivan znak, ali su vitalne statistike bile gotovo nerazumljive...

Merenja prozirnosti, odn. količine prašine u Marsovoj atmosferi, procenjena su na 10,8, što je više nego što je rover ikad doživeo, duplo više od MER-ovog rekorda od 5 i 5,5 koji je rover jedva preživeo u sličnoj oluji 2007. Takođe je na zaprepašćenje svih, prevaziđen i rekordni Tau od 9, koliko su za vreme PEDE zabeležili'Vikingovi'lenderi krajem 70-ih.

o30
Levo se lepo vidi kako je prašina sve više 'gasila' Sunce za rover. Vrednosti Tau su s leva na desno: 1, 3, 5, 7, 9 i 11. Desno je prikaz grafika providnosti atmosfere (plavo) i jačine dobijene struje (žuto).

Da stvar bude gora, 'Opportunity' je proizvodio svega 22 W-sati struje, što je duplo manje od onoga što se smatralo neophodnim da bi rover kalse MER mogao da preživi. Rukovodilac projekta 'Opportunity', J. Callas, objavio je uzbunu. Nedugo posle slanja izveštaja Zemlji, rover se isključio i zaustavio.

'Kao što ste mogli da pročitate na sajtu AM, bila je to najgora oluja s kojom se Oppy ikad susreo, ali nadamo se najboljem,' izjavio je Squyers u specijalnom izveštaju. Izgledalo je jako loše. 'Ovde je prašina deblja nego igde što sam ranije mogao da vidim, još od misija 'Viking'',izjavio je Arvidson, koji je imao titulu Science Team Leadersa sisteme kamera na dav Nasina lendera 'Viking'od 1977. do 1982. 'Tamo je mrak, slično prelasku iz sutona u noć.'

NASA je 13. jula održala medijskutelekonferenciju'Vrlo smo zabrinuti,' izjavio je Callas. Uskoro je oluja dobila globalne razmere i prerasla u PEDE (planet-encircling dust event).

o31
Nakon što je poslao ovaj nekompletni snimak u junu, rover se isključio, verovatno zbog manjka struje, i prebacio se u hibernaciju. (Veća slika.)

U roku od nekoliko dana, tim je počeko da radi punom parom, pročešljavajući frekvencije i zahtevajući jedan 'biiip' triput nedeljno kako bi videli da li je moguće stupiti u kontakt sa roverom. 'Znali smo da će to biti dug put i da ćemo ostati kontakta mesecima,' kaže Nelson. U bekstejdžu kontrole misije u JPL-u, raspoloženje je bilo 'optimističko ali tmurno'.

To nije bio 'Opportunityjev' prašnjavi rodeo. Ali ovog puta, čudovišna oluja je 'direktno prerasla iz regionalne oluje koja je pokrenula čitavu aktivnost,' rekao je Lemmon.

Kosmička agencija je uključila sav svoj arsenal na Marsu – orbitere 'Odyssey''MRO''Maven', i, na površini, 'Curiosity'– da promatraju i prouče tu masivnu oluju iz različitih perspektiva kamerama i drugim naučnim instrumenata.'Peščane oluje su najveći meteo-događaj koje uočavamo na Marsu. Zato smo uzbuđeni zbog njih,' objasnio je član naučnog tima Athena, Michael Doyle, koji se nalazio među atmosferskim naučnicima koji su proučavali taj PEDE.

Iako su se globalni vetrovi obično shvatali kao jedna peščana oluja, ona se zapravo sastojala od višestrukih 'centara za dizanje prašine', ili vrtložnih levaka prašine koji se pojavljuju i rastu i pojačavaju se. Dakle, može da se dogodi da i u samoj oluju postoje mesta koja su više izložena destrukciji.

'Oppy' nije bio u blizini nijednog 'lifting centra'2007, ali je bio opasno blizu jednog u ovoj oluji. Ova blizina, istakao je Marsov atmosferski naučnik Michael Wolff, viši istraživač u Institutu za kosmičku nauku (SSI), može da objasni 'izuzetnu količinu' atmosferske prašine koju je rover poslednji put prijavio.

o32
I pored Marsovog besa, oluja koja je izazvala isključivanje i hibernaciju 'Opportunityja' je pružala mogućnost da se još više nauči o planeti. NASA je angažovala sav svoj arsenal na Marsu da bi promatrala i proučila te retke i masivne oluje uz pomoć raznih instrumenata i perspektive.(Veća slika.)

'Oluja je došla vrlo iznenada,' kaže Jennifer Herman, rukovodilac tima za proizvodnju energije na roveru.'Išla je brzo i bila je jako velika. Na mnoge načine bil je zastrašujuća za svakog.'

28. juna tim je dobio pismo od Nase u kome ih obaveštavaju da je MER misiji odobren zahtev za jednogodišnje produženje za 2019.

Tokom čitavog jula, PEDE je nastavio da podiže prašinu u atmosferske visine, verovatno do visine koja prevazilazi 60 km! To je 7 puta više od visine kojom leti većina putničkih mlaznjaka.Nakon toga, čitava planeta je bila prekrivena oblakom prašine i peska.

Konačno, u avgustu je PEDE ušao u sekundarnu fazu opadanja a prašina je počela da pada i taloži se na površinu planete. Nebo se rasčišćavalo a nad Endeavourom je sinulo Sunce.

Neki članovi tima su se nadali da će rover pokušati da pozove kući, ali je većina mislila da je prerano. Tim stručnjaka u JPL-u usredsredio se na razmatranje i analiziranje različitih mogućnosti, doprinoseći svojim naporima strategiji oporavka.

o33
Sunce je ponovo granulo u krateru Endeavour u avgustu 2018. Do kraja septembra oluja je konačno splasnula. Ono što je trebalo sada roveru, bilo je, ironično, još vetra!

Jennifer Herman, rukovodilac tima za proizvodnju energije na MER-u, pregledala je istoriski prikaz podataka o misiji kroz različita Mersova godišnja doba, kao i neke nove simulacije. Neke stvari su odmah postale jasnije, pa je izjavila: 'Da bi mogli da čujemo rover, njegovi solarni paneli moraju da budu prilično čisti.' 

Hermanova je tada izjavila: 'Kada prođemo letnji solsticijum, 16. oktobra, trebalo bi da ponoovo vidimo kako vetrovi čiste solarne ćelije'.Vetrovita sezona je trebalo da započne sredinom novembra i da traje najmanje do 29. januara 2019. 'Svake Marsove godine prisustvovali smo čišćenju rovera u tom periodu.'

Nakon puno sastančenja, menadžment je 30. avgusta objavio odluku da se prihvati plan u dva koraka za oporavak 'Opportunityja'.

Čim Tau padne ispod 1,5, operatori će uz pomoć DSN-a započeti 45-dnevni period aktivnih pokušaja komunikacijesa roverom slanjem naredbi. Ako tim ne dobije nikakav signal sa rovera, mala grupa članova MER tima će ostati još 'nekoliko meseci 'kako bi nastavio da 'pasivno' sluša, 'načuljivši uši' i loveći signal na svim frekvencijama koje pristižu sa Marsa.

Budući da sa rovera nije stizao ni aber, jedina održiva procena Taua stizala je sa orbite, a posebno od Cantora, koristeći podatke MARCI (Mars Color Imager) i softver za modeliranje koji je razvio Mike Wolff. Operativni tim je odmah sproveo obe strategije. 

o34
Slika prikazuje klasičnu kičericu: američku zastavu na metalu sakupljenom od ostataka kula WTC neposredno posle njihovog rušenja 11. septembra 2001. Zastava je nacrtana na štitniku za kablove abrazionog alata RAT, koji je napravljen u kompaniji 'Honeybee Robotics'iz NY, koja se nalazi nedaleko od mesta kula. 'Oppy' je ovu sliku poslao na 10-godišnjicu napada. 

vetar
Ovaj gif, napravljen od HiRISE slika napravljenih u septembru, pokazuje rad vetra i indikaciju njegove aktivnosti na dnu kratera. Međutim, na poslednjoj HiRISE slici vidi se da su tragovi još uvek tamo, što znači da ozbiljna vetrovita sezona nije očistila prašinu s dna kratera. (Pogledaj gif.)

Nažalost, ništa nije donelo rezultate – rover je ostajao nem. Polako je postalo jasno da je pokriven debelin slojem prašine. Kako je primetio Lemmon: 'Oppotrunity je bio u epicentru oluje'.

Krajem oktobra, čelnici Nase su objavile dobru vest da će agencija nastaviti aktivnu i pasivnu strategiju osluškivanja signala sa 'Opportunityja' 'dokle god bude potrebno'.

Pošto se faza smirivanja PEDE nastavila u prvim solovima novembra, do kraja prve nedelje u mesecu Tau iznad lokacije rovera je pao na 0,8 a aktivnost prašine na većem delu Marsa je bila 'relativno nebitna'.

Brojni signali za koje su različiti sledbenici misije verovali da potiču sa 'Opportunityja'pojavljivali su se u Tweetersferi u novembru, ali za svaki se ispostavilo da potiču da druge letilice. 'MRO je bio glavni krivac,' kaže direktor leta M. Staab.

Setimo se, 'MRO' ima rezervni 'Spiritov'radio koji emituje na kanalu koji je vrlo blizak 'Opportunityjevom' kanalu. Budući da su svi smatrali da će oba MER-a nestati u vreme kada 'MRO'[2]bude stigao u orbitu, on je poneo sa sobom jedan od 'Spiritovih' rezervnih radija. Kada je 'MRO' aerokočenjemušao u orbitu, 'Spirit' je još uvek bio jak i aktivan, pa su timovi bili prinuđeni da rade zajedno i nekako se adaptiraju. U osnovi, problem je rešen osnivanjem komandne procedure koja je postala poznata kao MUKOW(Mars Uplink Keep Out Window).

o36
Sredinom avgusta 2018, izgledalo je kao da da se rover javio kući DSN Now boards. Ispostavilo se da je to jedan od mnogih lažnih alarma. Ova slika prikazuje kako Nasina letilica na Marsu komunicira sa Zemljom preko DSN antene u Kaliforniji.

Dakle, za sada je što naš narod kaže, mrka kapa. Ostaje mala nada da će neki 'dobri' vetar ipak biti dovoljno jak da oduva prašinu sa solarnih panela i omogući punjenje akumulatora. Svi se nadaju da je to za rover jedini problem, iako su se do sada akumulatori punili i praznili preko 5000 puta. Lično mislim da su roveru nažalost odbrojani solovi, ali ipak mu držim palčeve. Ipak, od poslednjeg kontakta je prošlo tačno 190 dana...

 

[1]Privatna kompanija iz San Dijega koja konstruiše, razvija, proizvodi i operiše optičkim instrumentima na bespilotnim kosmičkim letilicama. Njihove kamere su nadaleko poznate i letele su na mnogim američkim letilicama: 'MarsObserver', 'MarsGlobalSurveyor','MarsPolarLander', 'MarsClimateOrbiter', '2001MarsOdyssey', 'MarsReconnaissanceOrbiter', 'Phoenixlander','MarsExplorationRovers', 'LunarReconnaissanceOrbiter', 'Juno JupiterMission'itd.

[2]'MRO' je ušao u orbitu oko Marsa u martu 2006. Danas je rekorder po vremenu rada u Marsovoj orbiti. Goriva ima za rad još najmanje 10-15 godina.

 

 U prethodnom nsatavku: 

<< U prethodnom nastavku:

ŠTA JE BILO 2018.

'Opportunity'se probudio u 2018.[1]' uzvodno' odn. zapadno od kanala koji definiše dolinu Perseverance.

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...