pdf

Barminov konstruktorski biro

mesto nastanka lansirnih kompleksa u SSSR-u i Rusiji

Nijedno iole značajnije testiranje niti lansiranje u bivšem Sovjetskom Savezu a ni danas u Rusiji nije moglo ni da se zamisli bez učešća jedne moskovske kompanije kojoj je pečat dao slavni inženjer, ratni heroj i akademik, genijalni inovator V.P. Barmin. U njegove vizionarske snove spadala je i velika 12-člana modularna baza na Mesecu.


Barminov konstruktorski biroRođeni Moskovljanin, Vladimir Pavlovič Barmin (rus. Владимир Павлович Бармин, 1909—1993), završio je tamošnji Mehaničko-mašinski institut, budući Baumanov Državni tehnički univerzitet i odmah se zaposlio kao inženjer. Radeći na kompresorima i rashladnim telima, radi usavršavanja je 1936. godine putovao i u Ameriku. Tokom Velikog otadžbinskog rata, koji je ostatak sveta zvao II svetski rat, postavljen je za glavnog konstruktora zavoda “Kompresor” (rus “Компрессор”), koji se silom prilika preorijentisao i proslavio proizvodnjom “Staljinovih orgulja”, odn. reaktivnih artiljerijskih sistema “Kaćuša”. Posle rata Barmin je postavljen na čelo specijalnog biroa za proizvodnju lansirnih kompleksa i opreme za njihov transport i postavljanje, a ulazi i u prvi Savet glavnih konstruktora koji je formiran na Koroljevljev predlog radi koordinacije radova na raketnoj tehnici. Rukovodio je proizvodnjom automatskog uređaja za uzimanje uzoraka sa Meseca i Venere. Uz pomoć jednog od njih, uzet je uzorak sa Meseca sa dubine od 2,6 metara i donet na Zemlju, a uz pomoć drugog, uzeta su tri uzorka sa različitih mesta sa Venerine površine a rezultati fizičko-hemijskih analiza poslati na Zemlju. Barminov biro je ostao zabeležen kao prvi u svetu koji je napravio detaljan projekat prve baze na Mesecu, nazvan “Zvezda”. Barmin je umro 1993. i sahranjen na Novodevičnom groblju u Moskvi.
 

kamion

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(19 strana, 3,3 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 14 sati ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...