Biografije

biografije

Aleks Starobinski

Starobinski

 

 

 

 

 

 

 

U laboratorijskim uslovima, kada se kvantne fluktuacije događaju preko elektromagnetne sile, njihov efekat je mali, na trećoj ili šestoj decimali i zahteva precizna merenja. Teorijski moguće kvantne fluktuacije uz učešće gravitacije daleko su ispod nivoa laboratorijskih merenja jer na mikroskopskom nivou gravitacija je daleko najslabija sila.

 

Opširnije: Aleks Starobinski

Write comment (0 Comments)

CRNE RUPE I SAVIJENO VREME

Kip 03 BH and TW(Treći članak na temu "Knjige i filmovi jednog nobelovca.")

U gotovo svakoj utakmici golovi su retki. Najveći deo igre su dodavanja, šutevi, nekad blizu, nekad u prazno, dobri ili loši driblinzi, korneri, auti, blokiranja, uklizavanja, uvek puno trčanja i emocija, a desi se i poneki faul. Sve to do onog najlepšeg momenta, do punog pogodka!

Tako je i u svakoj nauci.

Opširnije: CRNE RUPE I SAVIJENO VREME

Write comment (0 Comments)

“KONTAKT”, TUNELI, i VREMEPLOV

Kip 02 Contact opening wormhole

Sredinom osamdesetih, astronom i veliki komunikator astronomije Karl Segan (Carl Sagan), poslao je svom prijatelju Kipu Tornu preliminarni manuskript pod nazivom “Kontakt” i zamolio ga da pogleda da li priča ima smisla što se tiče teorije relativnosti. Kip je odmah primetio da putovanje heroine romana kroz crnu rupu, kako je Segan prvobitno zamislio, nije realistično, i predložio umesto toga putovanje kroz “prostorni tunel.” Segan je prihvatio sugestiju, i tako je je bilo prvo u romanu pa onda i u široko gledanom filmu iz 1997. (Drugi članak na temu "Knjige i filmovi jednog Nobelovca.")

Opširnije: “KONTAKT”, TUNELI, i VREMEPLOV

Write comment (0 Comments)

KNJIGE I FILMOVI JEDNOG NOBELOVCA

torn1

Nobelova nagrada se dodeljuje samo za specifično otkriće, a ne za životno delo. Međutim svaka nagrada baca svetlo na dobitnike pa je normalna radoznalost da se o tim osobama pročita nešto više i da se vidi šta su još uradili. Reći ćemo zato ovde nešto o Kipu Tornu, relativisti i teorijskom astrofizičaru, koji je jedan od trojice dobitnika Nobelove nagrade za fiziku za 2017-tu godinu. Kao što ćemo videti, pored samog istraživačkog rada imao je i drugih aktivnosti.

Opširnije: KNJIGE I FILMOVI JEDNOG NOBELOVCA

Write comment (0 Comments)

Potkategorije

Biografije
Biografije naučnika...
Broj članaka:
128

Komentari

 • Miki said More
  @Sveta
  Pa nije potrebna nikakva sila da... 14 sati ranije
 • Aleksandar Stanišev said More
  U američkom jeziku koristi se brojevni... 15 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 4 dana ranije

Foto...