Avionska raketa С-80ФП kalibra 80 mm sa visokoeksplozivnom rasprskavajućom kumulativnom bojevom glavom, koju je na izložbi DEFEXPO u Indiji u februaru ove godine predstavila tulska naučno-proizvodna kompanija „Сплав“, uvedena je u Oružane snage Rusije. To je objavio generalni direktor preduzeća, heroj Nikolaj Makarovec.

lansiranje

U razvoju S-80FP specijalisti NPO “Splav” su koristili napredne, jedinstvene tehnologije. Raketa je opremljena mehaničkim upaljačem sa uređajem za momentalno dejstvo (za rasprskavajuće delovanje po otvorenim ciljevima) i sa dva uređaja sa odloženim dejstvom (za delovanje protiv utvrđenih ciljeva).

  raketajpg

Po taktičko-tehničkim karakterisikama efikasnosti delovanja, efikasnosti i pouzdanosti, raketa je jedinstvena. Ona uspešno deluje po otvorenim pojedinačnim i grupnim ciljevima, objektima koji se utvrđeni ili u šumama, neoklopljenim ili lako oklopljenim vozilima, površinskim plovilima u svako doba dana i u svim vremenskim uslovima, koje mogu da nose avioni i helikopteri frontovske i armijske avijacije.

S-80FP ima rasprskavajuće i probijajuće (kumulativno) dejstvo. Može da deluje na daljinu od 6 km. Dužina rakete je 1,4-1,5 m, a težina ne više od 17 kg. Težina bojeve glave iznosi 9-9,5 kg.

Motor kod S-80FP je manjih dimenzija nego kod S-80, dok je bojeva hlava povećana 1,5 put. Kao rezultat, efikasnost je podasla 5-10 puta. To je napredak ako se uporedimo sa sistemima “Grad” i “Tornado-T[1]”, izjavio je za RAI “Novosti” N. Makarovec. Prema njegovim rečima, projektili S-80FP – jedni od najboljih u svojoj klasi na svetu – značajno će da povećaju bojevu sposobnost ruskih aviona i helikoptera.

helikopteri

Ustvari, S-80FP kombinuje svojstva tri tipa projektila prethodnih generacija. To dozvoljava smanjivanje broja letova, neophodnih za ispunjavanje ratnih zadataka, za 2-3 puta u poređenju sa modelima prethodnih generacija. U tom slučaju C-80FP je potpuno kompaticilan sa podvesnim raketnim blokovima B8M-1 i B8V20-A.

Preduzeže NPO “Splav” sledeće godine slavi 70-godinjicu postojanja i predstavlja jedno od najzanačajnijih preduzeća za proizvodnju oružja u Rusiji. Trenutno proizvode sisteme “Grad”, “Uragan” i “Smerč”.

 


[1] 9К51М „Торнадо-Гima kalibar 122 mm i domet 100 km.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...