NASAin svemirski teleskop Fermi svojim je senzorima uočio gigantsku strukturu iznad i ispod središta naše galaktike za koju nismo ni znali da postoji, izjavio je Doug Finkbeiner sa Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics iz Cambridge-a. Otkriće „mjehura“ koji se protežu preko 25.000 svjetlosnih godina iznad i ispod centra galaktike učinjeno je zahvaljujući uočenom gama zračenju koje je snimio Fermi. Ne znamo o čemu se tu zapravo radi, priznao je Finkbeiner koji je prvi uočio ove gigantske „mjehure“. Kada bi ove strukture bile vidljive ljudskom oku prekrile bi više od pola neba!

Fermi_bubble_umjetnicki-prikaz
Umjetnički prikaz položaja i veličine novootkrivene strukture uočene putem detekcije gama zračenja

Je li riječ o nečemu što je proizvod možebitne crne rupe u centru galaktike ili pak o svojevrsnoj „aurori“ gama zračenja iz intergalaktičkog prostora u srazu s mliječnim putem možemo samo nagađati. Ne zna se ni porijeklo ni vrijeme nastanka ovih zagonetnih struktura, ali je sasvim izvjesno da će astrofizičari imati pune ruke posla. Praktična istraživanja i teorijske pretpostavke nanovo moraju ruku pod ruku ne bi li otkrili još jednu tajnu svemira.

Ovo je otkriće publicirano u The Astrophysical Journal, a ilustracija koju donosimo rezultat je dvogodišnjeg rada svemirskog teleskopa Fermi te mukotrpne obrade podataka.

Inače Fermi (punim imenom Fermi Gamma-ray Space Telescope - FGST), prije preimenovanja od 26.kolovoza 2008. bio je poznat pod nazivom GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope). U svemir je lansiran 11. lipnja 2008. godine.

 


O teleskopu Fermi (GLAST)



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 1 dan ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 6 dana ranije

Foto...