amol2016UVODNA NAPOMENA

Ovaj broj kasni oko dve godine ili malo više, jer je trebalo da izađe 2014-te, onda kada je stigao članak profesorice Ljiljane Grujić Dobrosavljević o Hipatiji. Ali kada ne postoji rok za objavljivanje onda je dovoljan svaki, pa i najmanji razlog da se ono odloži. Tako se doguralo do ove godine. Zbog ovolikog kašnjenja ceo broj je nekonzistentan i predstavlja prost skup članaka onako kako su pristizali. Neki su, na žalost, u međuvremenu postali neaktuelni te nisu ni ušli u ovaj broj (mada su objavljeni na našem web sajtu). Ali neki su zaista toliko vredni (a nisu bili pogodni za sajt) da je, AM online, zapravo samo zbog njih konačno i objavljen. Tu mislim na već pomenuti članak «Hipatija Grkinja: umna kći zalazećeg sveta», prof. dr Ljiljane Grujić-Dobrosavljević, o slavnoj antičkoj matematičarki koja je imala tragičnu sudbinu da bude pametna i lepa u vreme kada je Aleksandrijom harala prezira vredna bezumna rulja hrišćanskih vernika.

Takođe mislim i na članak našeg velikog evolucioniste dr Aljoše Tarasjeva «Evolucija, kreacionizam i pogled na svet». Ovaj tekst će nekima biti preobiman i naporan za čitanje. Na žalost, zbog nedostatka intelektualne znatiželje i snage oni će ostati uskraćeni za važno znanje.

Najaktuelniji članak je svakako tekst prof. Grujića o gravitacionim talasima koji su nedavno detektovani u SAD. Ovo otkriće mnogi astrofizičari svrstavaju ju najznačajnije do sada u ovom veku.

Tu je i članak Aleksandra Otaševića «80 godina AD “Ruđer Bošković”» koji je autor izneo 2014. na dvodnevnoj konferenciji AD «Novi Sad» "Amaterska i profesionalna astronomija Srbije". Rad je zapravo svojevrsna novija istorija astronomije u nas i zaslužuje posebnu pažnju.

Ne mogu a da ne pomenem i kratku priču o pustinji Atakama u kojoj je smeštena  opservatorija Nanten, a koju je još pre dve godine posetio naš poznati astronom prof. Miroslav Filipović.

Mnogima će biti zanimljiv i članak Draška Dragovića o tome šta bi se desilo sa čovekom kada bi se iznenada, kratko našao u vakuumu. Da li bi to iskustvo bilo i fatalno za njega, ili bi on ipak uspeo da preživi neko sasvim kratko vreme, tima je tog članka.

AM online možete preuzeti ovde

pdf 26,4 MB, 61 strana

download

 

 


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #7 Aleksandar Zorkić 30-11-2017 15:24
Citat Filip Todorovic:
Ili bar pdf od brojeva 1,2 i 3 ? (linkovi iz komentara #2 vise nisu aktivni)

Više nismo co.rs nego org.rs. Dakle
http://astronomija.org.rs/o-am/8502-astronomski-magazin-online-vii-xii

http://astronomija.org.rs/o-am/7926-astronomski-magazin-online-i-vi

Ostalo, molim, potražite sami (trenutno sam jako zauzet)
Filip Todorovic
0 #6 Filip Todorovic 30-11-2017 11:47
Ili bar pdf od brojeva 1,2 i 3 ? (linkovi iz komentara #2 vise nisu aktivni)
Filip Todorovic
+1 #5 Filip Todorovic 27-11-2017 13:46
Da li je moguce naruciti ova cetiri broja negde u stampanom izdanju?
drasko
0 #4 drasko 22-03-2016 16:20
Bravo za sve nas sa ovog sajta! Mislim da se ovakve stvari ne bi postidela nijedna zemlja EU. Ukusno, profesionalno, zanimljivo, kvalitetno ...
Naravno, hvala za objavljivanje I mog texta. U lepom je društvu.
Zlatko
+1 #3 Zlatko 21-03-2016 10:21
Zahvaljujem se časopisu na objavi mojih fotografija ;)
Interesantne rubrike unutar časopisa !
Aleksandar Zorkić
+4 #2 Aleksandar Zorkić 20-03-2016 21:51
Postoje još dva broja iz 2013.
http://astronomija.co.rs/o-am/8502-astronomski-magazin-online-vii-xii

i

http://astronomija.co.rs/o-am/7926-astronomski-magazin-online-i-vi
Zlatko Milenković
+3 #1 Zlatko Milenković 20-03-2016 19:38
Možete li objaviti i linkove za prethodne brojeve... Ako su uopšte dostupni u istoj formi na internetu.
Hvala,
z...
Dodaj komentar