The European Extremely Large Telescope
By ESO - http://www.eso.org/public/images/ann12096a/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23063248

Evropski ekstromno veliki teleskop (European Extremely Large Telescope, E-ELT) iza ovog nemaštovitog naziva krije se baš to što piše: izuzetno, ekstremno veliki teleskop. Doduše, ako jednog dana budu građeni znato veći teleskopi onda ovaj neće moći da opravda svoj naziv, ali za sada on zbilja jeste ekstremno velik. Njegova izgradnja je odobrena 2012. godine, postupak oko konstrukcije je započeta 2014. sa planom da bude dovršen 2024. On pripada Evropskoj južnoj opservatoriji koja svoje instrument ima u Čileu. Lokacija E-ELT biće planina Sero Armazones, u severnom delu Čilea. Planina je visoka nešto preko 3000 metara, a broj vedrih noći na njoj u toku godine iznosi 89%.

Cerro Armazones night time panorama
Noćna panorama lokacije Sero Armazones. Na ovoj lokaciji je 350 dana u godini bez ijednog oblaka.
By ESO/S. Brunier - http://www.eso.org/public/images/eso1018a/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26384996

E-ELT se sastoji od primarnog ogledala čiji prečnik će biti, zbilja ekstreman: 39,3 metra! Njegovo sekundarno ogledalo imaće u prečniku 4,2 metra. Teleskop će biti opremljen adaptivnom optikom -  što se nekako i podrazumeva.

710px Size comparison between the E ELT and other telescope domes

Najveći teleskopi dnašnjice i skore budućnosti.

Ko prati samu ideju o izgradnji ovog teleskopa sigurno zna da je on prvobitno planiran kao veći teleskop jer je njegovo ogledalo trebalo da bude čak 42 metra (primarno 5,9 m). međutim, pokazalo se da bi takav teleskop bio ne samo ekstremno velike nego i ekstremno skup. Zato je usvojena njegova nešto manja verzija koji je za  220 miliona evra jeftinija pa će tako ovaj mališa sada da košta jedva nešto preko milijardu evra (naravno ako u međuvremenu ne poskupi). Korist od smanjenja prečnika je i u tome što će teleskop proraditi ranije, tj. ako ne bude nekih odlaganja: 2024. godine.

E-ELT - galerija

Zeleno svetlo za izgradnju E-ELT teleskopa

Započela gradnja E-ELT

Svečani početak radova na E-ELT teleskopu

 


Gigantski Magelanov teleskop


 

 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 14 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka