Što se održavanja optike teleskopa tiče postoje dve suprotstavljene škole.

Po jednoj, koju zastupaju ortodoksne teleskopdžije sa decenijskim iskustvom i navikama - ogledalo ne treba dirati. Oni kažu: „Dok se na ogledalu ne nakupi prst prašine – ne dirajte ga. Optika je osetljiva, a prašina gruba. Svaki bris izaziva oštećenje ogledala. I najmanje zrnce prašine izgrebaće optiku. Ne dirajte.“

Druga škola zastupa suprotan stav. Njeni pobornici na tvrdnje prvih kažu: „Ma neee, ta kakvi. Nije optika toliko osetljiva i pažljivim čišćenjem nećete je oštetiti. Pa čak ako biste je slučajno i oštetili to bi bilo toliko sitno da ne biste ni primetili. A ako bi se desilo da toliko oštetite ogledalo da se neki trag čišćenja i primeti opet će te s takvim ogledalom dobiti mnogo bolju sliku nego sa prašnjavim ogledalom. Znači, čistite.

Evo dole postupka pranja ogledala. Za vas demonstrirao prof. Dušan Mrđa, koji inače kaže:

DMrdja Ja za pranje optike koristim isključivo 96% etanol. Možda se neke "teleskopdžije" neće složiti  da je to pravi izbor, ali mi moje iskustvo duže od 25 godina govori da se optika i reflektora i refraktora može njime perfektno očistiti, bez da izaziva bilo kakva oštećenja optičke površine, odnosno refleksionog sloja ogledala, ili antirefleksionog sloja sočiva.
   

o1

o2

o3

o4

o5

o6

o7

o8

o9


Komentari

 • Rapaid said More
  Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 11 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 13 sati ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 21 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka