Što se održavanja optike teleskopa tiče postoje dve suprotstavljene škole.

Po jednoj, koju zastupaju ortodoksne teleskopdžije sa decenijskim iskustvom i navikama - ogledalo ne treba dirati. Oni kažu: „Dok se na ogledalu ne nakupi prst prašine – ne dirajte ga. Optika je osetljiva, a prašina gruba. Svaki bris izaziva oštećenje ogledala. I najmanje zrnce prašine izgrebaće optiku. Ne dirajte.“

Druga škola zastupa suprotan stav. Njeni pobornici na tvrdnje prvih kažu: „Ma neee, ta kakvi. Nije optika toliko osetljiva i pažljivim čišćenjem nećete je oštetiti. Pa čak ako biste je slučajno i oštetili to bi bilo toliko sitno da ne biste ni primetili. A ako bi se desilo da toliko oštetite ogledalo da se neki trag čišćenja i primeti opet će te s takvim ogledalom dobiti mnogo bolju sliku nego sa prašnjavim ogledalom. Znači, čistite.

Evo dole postupka pranja ogledala. Za vas demonstrirao prof. Dušan Mrđa, koji inače kaže:

DMrdja Ja za pranje optike koristim isključivo 96% etanol. Možda se neke "teleskopdžije" neće složiti  da je to pravi izbor, ali mi moje iskustvo duže od 25 godina govori da se optika i reflektora i refraktora može njime perfektno očistiti, bez da izaziva bilo kakva oštećenja optičke površine, odnosno refleksionog sloja ogledala, ili antirefleksionog sloja sočiva.
   

o1

o2

o3

o4

o5

o6

o7

o8

o9


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka