Ovakva alijansa u istorijsko-političkoj stvarnosti nikad se nije desila jer su rukovodstva ovih komunističkih država vidila sebe kao jedine nosioce globalnog komunizma pa su bile konkurenti od čega je najviše koristi imao Zapad.

Ipak od nedavno ova alijansa se ostvarila kod mojih teleskopa i dobro funkcioniše. Ekvatorijalna montaža starog teleskopa refraktora 80/800 mm iz SSSR-a zvanog Baćuška kog je kupio moj pokojni otac davne 1978. godine, sada je i montaža optičke cijevi Maksutov-Kasgren (Mak) teleskopa 100/1400 mm. Skinuta je optička cijev refraktora, probušene su dvije rupe na nosaču cijevi i preko obrađene drvene pločice sada montaža nosi Maka. Sistem je 4 kg lakši (lakša optička cijev i teg manje) nego orginalni Baćuška koji je težine oko 15 kg i optička moć je jača.  

01m2

Ranije je optička cijev Maka bila preko sličnih pločica postavljana na ekvatorijelnu montažu reflektora 114/900 mm sada u vlasništvu Osnovne škole ''V. Karadžić''; na azimutalnu montažu teleskopa Celestron SLT 127/1500 mm u vlasništvu Gimnazije ''J. Dučić'' i na azimutalnu montažu teleskopa Nexstar Celestron 8SE 202/2020 mm Trebinjskog astronomskog udruženja. Da ne bih posuđivao tuđe i opterećivao sebe i druge, prilagodio sam montažu Baćuške za Maka.    

Posmatranje alijansom 

Dan kada je stavljena optička cijev Maka na montažu, u kasnom sumraku i noći pogledane su sjajne planete Venera na niskom jugozapadu, Saturn i Jupiter na jugoistoku. Kada se ohladi i prestanu turbulencije Maksutov optika daje oštru sliku pa su Saturn i Jupiter snimljeni iz ruke preko okulara 13 godina starim foto aparatom (8 MP). Pogledana su sjajna kuglasta jata zvijezda M2 u Vodoliji i M15 u Pegazu koja odavno nisam posmatrao. 

02m2

Sjetih se da sam 1990. godine posmatrao sjajnu kometu Levy (1990c) koja je prošla pored kuglastog jata M15, bio je to lijep prizor. Kako se danas jedino redovno bavim posmatranjima kometa ako su sjajnije od 10. magnitude, vodim elektronsku i pisanu dokumentaciju i crtam izgled kometa u okularu teleskopa - našao sam stari dnevnik i fotografisao crtež  komete Levi (1990c) i kuglastog jata M15. Prema dnevniku tada, 19.8.1990. iza pola noći kometa je bila sjaja 4,3 magnitude, dimenzija kome 15'x13' – prividno veća i sjajnija od kuglastog jata M15. To je bilo njeno 9. posmatranje (od 24) i posmatrana je u reflektoru AT-12  (vlastoručno napravljen AltAz reflektor 120/900 mm) pri 33x uvećanju (1,6° vidno polje).     

Optička cijev Maka 

Maksutov tip katadioptričkog teleskopa patentirao je 1941. godine ruski optičar Dimitrij Dimitrijevič Maksutov (1896-1964). 

Optičku cijev Mak 100/1400 mm proizvela je 2005. godine kineska firma Sunny Optical iz Nigboa, Žeđiang,  NR Kina. Kupljena je u januaru 2006. za 100 US dolara - jeftino jer toliko je tada koštao dobar okular. Mehanika i optika su vrlo dobri, a razlog male cijene je bila serijska tvornička greška. Unutrašnja izlazna cijev prema okularu nije imama crni anti-refleksivni premaz pa su sjajni objekti (Mjesec, planete i dnevna posmatranja) stvarali dosta svijetli fon i refleksije. Tada sam u cijev umetnuo crni mat-papir i sve je bilo kako treba – evo i danas.  Orginalno cijev je bila tamnoplave boje kao Meade teleskopi ali sam namotao na cijev bijelu samolepiljivu foliju.     

03m2

Tada je Sunny Optical 'učio zanat' i pravio greške, ali ubrzo je bio glavni snadbjevač teleskopa i optičke opreme za renomirani američki Meade Instruments, koga je 2013. kupio i sve do juna 2021. posjedovao kada je zbog tužbi kineski Meade bankrotirao i sada je ponovo u rukama amerikanaca ali teleskopi se opet proizvode u Kini. Danas je Sunny Optical snadbjevač optike za kineske Huawei, Oppo, Vivo kao i Samsung i Apple smartfone – nevjerovatno koliko su napredovali za 15 godina.   

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka