Dugo sam razmišljao da nabavim neku planetarnu kameru koju bih usput koristio i za gajding. Izbor je pao na Zwo Asi 120, ali njena cena je vremenom samo bila sve skuplja. Zwo je brend koji se izgradio na dobrim kamerama sa jakom podrškom. Ipak ko se seća njihovih početaka zna da su u u startu teško nalazili svoje mesto u opremi astronoma amatera. 

Kako je cena presudan faktor za budžetirane astroamatere pažnju mi je privukla Svbony 305 pro kamera. Istraživajući internet o toj kameri našao sam da je kamera prošla sve boljke i da se odlično ponaša u svim programima koje astronomi amateri koriste. Od Sharpcap-a do PHD2 kamera se pokazala sasvim solidno kod običnih korisnika. 

O kameri

IMG 5a69b4b110cc52fc610ef77106ffba22 V

Kameru sam naručio preko Aliekspresa i Svbony prodavnice na istom. Došla je za tačno 23 dana iz Kine. Pakovanje je bilo jako dobro i nudilo je sasvim pristojnu bezbednost za kameru tokom transporta. Kamera dolazi sa svim kablovima neophodnim za njeno korišćenje. U pitanju su usb 3.0 kabl i ST4 kabl. ST4 je po svim parametrima prevazidjen koncept tako da zaista nije neophodan. U kutiji se nalazi niz adaptera za kameru kao i C-mount za objektiv. Telo Svbony 305 pro kamere je izradjeno od aluminijuma i samo kućište u ruci deluje kvalitetno i stabilno. 

Kamera u sebi ima ugradjen Sony IMX290 senzor. Isti senzor ugradjen je u čuvenu ZWO Asi 290. Dakle može se reći da se radi o klonu kamere Asi 290, ali to nije sasvim baš tačno. Veličina piksela Svbony 305 pro je 2.9um x 2.9um. Ima 2 megapiksela i rezoluciju od 1920x1080 piksela. Pri najvećoj rezoluciji teoretski je moguće dostići do 120 FPS medjutim ja sam tokom snimanja Meseca uspeo da dostignem oko 80 FPS i to uglavnom zavisi od podešavanja kamere. U osnovi oko 7 milisekundi ekspozicije je neophodno da bi se dobilo recimo oko 90 FPS u realnim uslovima. Gain nije toliko igrao ulogu ali sa povećanjem istog povećava se količina šuma. 

Kamera dolazi u dve varijante kao odgovor kompanije na zahtev tržišta. Prva varijanta ima ugradjen IR cut filter dok druga i po meni veoma poželjna varijanta dolazi sa AR coatingom. Kamera sa AR coating ostaje osetljiva i na IR deo spektra tako da se mogu koristiti IR pass filteri  koji u velikoj meri pomažu u planetarnom snimanju. Ukoliko se odlučite za AR coating varijantu obavezno kupite IR cut filter ukoliko nije ponudjen uz kameru.

Grafikoni kamere kao njen neki opis rada nisu bas sasvim korisni. U ovom tumačenju mi je pomogao naš član sa foruma Astronomskog magazina poznatiji kao Cyber. Iz nekog Kinezima samo znanog razloga parametri grafikona su bez nekog jasnog definisanog opisa tako da se u ovom opisu neću baviti njima. U drugom delu članka ću se dotaći toga.

Kamera sasvim dobro radi u PHD2 programu. Lično koristim mali teleskop 30/120mm čija svetlosna moć daje dovoljno zvezda u bilo kom delu neba sa osetljivim IMX 290 čipom kojim se opskrbljena Svbony 305 pro kamera. Kamera se povezuje preko ASCOM platforme sa PHD2 programom. Drajveri za ASCOM se mogu skinuti sa Svbony zvaničnog sajta.

Kamera podržava ROI što je takodje ogroman plus u korišćenju kamere. Kamera ima 8 bita i 12 bita izlaz. Ja sam koristio do sada 8 bita jer se dobija veći FPS što je kod planetarnog snimanja imperativ. 

Gain je kod ove kamere malo čudan. Recimo da je 0 minimalni gain kod kamere i da svako povećavanje te vrednosti označava koliko je puta povećana osetljivost u odnosu na početnu vrednost. 

Zaključak

U odnosu na Zwo Asi 290 Svbony nudi isti senzor za skoro duplo jeftiniju cenu. Sama kamera je preležala sve boljke oko kompatibilnosti sa softverom koji se koristi u astrofotografiji. Postoje drajveri za sve platforme. Nisam je koristio u Linix okruženju, ali ako je verovati izvorima sa interneta kamera se sasvim lepo ponaša u Linux okruženju. Kameru prepoznaje NINA, ATP, Sharpcap, PHD2 ali zavisno od astrofotografske platforme morate imati instalirane i ASCOM drjavere za nju. Lično bih preporučio ovu kameru koja je za naše uslove odlična i nudi dovoljno mogućnosti za solidno bavljenje ovim hobijem.

U prilogu je slika meseca načinjena sa Celestron Astromaster 130mm teleskopom, Skywatcher EQ5 GoTo Pro, barlow 2x i Svbony 305 pro full kamerom. 3600 frejmova snimljeno u Sharpcapu, obradjeno u PIPP i Autostakkert programu. Registax6 i Photoshop su korišćeni za fine detalje.

mesec 31122022 5Veća fotografija

 

 

Author: Miodrag Petković

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka