Zasigurno ste čuli za Hubbleov svemirski teleskop (HST), vidjeli predivne slikice nebeskih objekata koje su učinjene njime. Bezmalo svako dijete na planeti u sklopu obrazovnog procesa najmanje nekoliko se puta susreće s pojmom svemirski teleskop. No HST je već poodavno starac na kojemu su astronauti nekoliko puta obavljali složene „kirurške zahvate“ ne bi li mu produžili život.

jwst

Dolazi vrijeme za nasljednika pod nazivom James Webb Space Telescope (JWST). Teleskop nove generacije koji će biti okosnica svemirske astronomije pomalo počinje biti veliko financijsko-političko pitanje. Naime s prvobitne tri i pol milijarde dolara, troškovnik je ubrzo narastao na četiri a potom na pet milijardi USD. Nakon uspješnih, nedavno provedenih testiranja pojedinih elemenata ovog fantastičnog teleskopa budućnosti NASA će morati zatražiti dodatnih milijardu i pol USD ne bi li ga završila s „samo godinu do dvije“ već sada izvjesnog zakašnjenja. Ukupni troškovnik JWST tako se sada procjenjuje na šest i pol milijardi USD, a realno je za očekivati kako će do 2015.-2016., za kada se planira lansiranje JWST, još najmanje koja stotina milijuna USD biti izdvojena od američkih poreznih obveznika. Javnost, ali i političari već su poodavno frustrirani NASAinim napuhivanjima prvobitnih troškovnika. Izgleda kao da se niti jedan projekt nemože završiti na vrijeme i s predviđenim novcima, kaže NASAin šef C. Bolden. Postala je redovna praksa da se projekti odobre a na kraju kada se u njih već uđe dovoljno duboko, ukupna cijena postane i više nego dvostruko veća od prvobitne.

jwst_maketa
Maketa JWST u prirodnoj veličini

U NASA se pravdaju da su pretpostavljeni troškovnici u startu bili prenisko postavljeni te da su nužne korekcije kao bi svemirski teleskop nove generacije u narednim desetljećima mogao odraditi svoj znanstveni zadatak.

JWST će svojim multisegmentnim 6,5, zrcalom i kamerama proniknuti u prve trenutke stvaranja svemira te pomoći astrofizičarima u razumijevanju prostor-vremena čiji smo i samo dio.

 


James Webb Space Telescope

Da li će sledeća velika stvar biti dovoljno velika?



Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka