scop

ATM-ovci* svih meridijana, ujedinite se!

*(engl. Amater Telescop Maker, srp. Teleskopdžije)

Prvo i najvažnije pravilo: ako je veći, ne znači da je bolji!

Postoje APO refraktori koje liče na obične, jadne tražioce ali daju briljantnu, oštru sliku neuporedivo kvalitetniju od veeeeelikog reflektora Made in butik kineske robe.

Pravi ATM-ovac sanja optički komplet koji čine: parabolično ogledalo prečnika 20-30 cm, sekundar i komplet vrhunskih okulara. Kako bi ostvario snove, ne žali novaca (kojih obično nema) za te tri stvari. Za sve ostalo, snalazi se zavisno koliko buvljaka ima u blizini njegovog mesta stanovanja, ili bar otpada na kojima se mogu naći divne stvari kao što su: cevi, lajsne, zavrtnji, poklopci i ostalo.

Evo moj slučaj, na primer. (Neću vas zamarati istorijom, jer ste to već mogli da čitate u ranijem prilogu) samo napominjem da je moja namera bila da od AT-140/1400 napravim lagan, lako prenosiv teleskop za snimanje objekata u pokretu, Međunarodne svemirske stanice, pre svega. Nije u obzir dolazilo nekoliko desetina kilograma teško postolje ekvatorijalne montaže, koje bi u ovom slučaju bilo beskorisno, već sam od viljuške isluženog bicikla sa već pomenutog otpada i nekoliko drvenih letvica konstruisao (kako ovo zvuči ATM-ovski!) postolje teško jedva par kilograma, za azimutalnu montažu.

tel1
Stavite kursor na sliku (malo sačekajte ako vam je veza s Internetom spora)

Na snimcima koji su prilog ovog teksta, vidi se AT-140 u novom ruhu, da ga ne bi prepoznao ni pravi konstruktor iz nekadašnje ljubljanske »Vege«.Mogu vam reći da zahteva konstantnu negu, gotovo isto kao i muškatle na terasi, posebno u proleće, kad se sve budi iz zimskog sna.
Doduše, još nisam zadovoljan snimcima Svemirske stanice, ali vredno treniram na poboljšanju »ručnog« praćenja (engl. Manual tracking). Nekoliko mejlova koje sam razmenio s vodećim zaljubljenicima ove vrste fotografije u svetu, pre svega francuzom Tjeri Legoom, uverilo me je da sam na pravom putu, jer i oni rade isto: načine gomilu snimaka, od kojih je jedan, ako bude sreće, onaj pravi.

prolecnosunce

Na kraju da dopunim prvo pravilo ATM-ovaca: od dva odlična teleskopa, svakako je bolji onaj veći!

Vedro nebo!

Author: Zlatko Paško

Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Dobijate besplatno već četvrt veka... 1 dan ranije
 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka