radioastron0

Ruski kosmički radioteleskop (KRT) "Spektar-R" ("Radiastron") uspešno je obavio prva interferometrijska posmatranja četiri nebeska objekta. U fokusu prvih straživanja su, izmedju ostalih objekata bili jedan pulsar i dva kvazara. 

A-Zenit-3F-rocket-carrying-the-Spektr-R
Lansiranje teleskopa

Istovremeno sa KRT "Spektar-R" ista nebeska tela su posmatrala tri ruska i dva strana radioteleskopa, uključujući ukrajinski RT-70 u Jevpatoriji na Krimu. Istraživanja su obavljena u dijapazonu 18cm.  
Ovom unikatnom kosmičkom opservatorijom upravlja Centar kontrole misije NPO "Lavočkin", gde je aparat projektovan, dok je naučna oprema izrađena u AKC Instituta fizike "Lebedev". Naučni rukovodioc projekta je slavni ruski akademik nikolaj Kardašov.

KRT "Spektar-R" je lansiran u kosmos 18. jula 2011. sa Bajkonura raketom-nosačem "Zenit 3F". 
Aparat je prvo postavljen u parkirnu orbitu skupa sa raketnim blokom (RB) "Fregata-SB" visine 177 km x 447 km. Kasnije su obavljena dva manevra u kosmosu uz pomoć motora RB "Fregata-SB", posle čega je KRT "Spektar-R" ubačen u finalnu orbitu parametara 578km x 333455km.

Iako je apogej orbite KRT "Spektar-R" unutar orbite Meseca, zahvaljujući uticaju njegovog gravitacionog polja, ravan orbite kosmičkog radioteleskopa će se povremeno "okretati" omogućavajući skeniranje vasione u svim smerovima.

KRT "Spektar-R" je, izmedju ostalog, namenjen istraživanjima prirode izvora energije u jezgrima aktivnih galaksija, kosmološke evolucije kompaktnih vangalatičkih izvora i proučavanju procesa formiranja zvezda, planetarnih sistema, mikrokvazara i radiozvezda.

Opservatorija ima masu od 3850 kg, od čega 2500 kg otpada na naužnu opremu. Sunčevi paneli napajaju aparaturu KRT elektrižnom snagom od 2400 W.

Planirano je da funkcioniše pet godina.

 

 

 


Ruski svemirski teleskop u orbiti
(Instrumenti/Astronomski Instrumenti)
... sa dopunskim stepenom „Фрегат-2СБ“ odnela u kosmos rusku astrofizičku opservatoriju „Спектр-Р“. „Spektar-R“ je napravljen prema međunarodnom programu projekta „РадиоAстрон“, koji je razrađen u Lebedevljevom ...
Lansiran veliki Ruski svemirski radioteleskop
(Instrumenti/Astronomski Instrumenti)
revolucija u radioastronomiji revolucija u radioastronomiji Interferometrijski princip rada Spektr-R Spektr-R tijekom ispitivanja i provjera na Zemlji ...
ponedeljak, 25 jul 2011

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka