NASAin Hubbleov svemirski teleskop obilježio je cijelu jednu epohu i istovremeno postao globalno prepoznatljiva ikona astronomskih istraživanja. Praktično je nemoguće pronaći osobu koja u svojem životu nije bar nekoliko puta naišla na Hubbleove (HST) slike svemira. Aktualni HST nalazi se u svemiru već više od dva desetljeća. Njegovo lansiranje i održavanje u svemiru redovno je izazivalo glavobolje znanstvenika zbog znatnih materijalnih sredstava koja su financijeri (političari) teško pristajali uložiti u ovu astronomsku uzdanicu.

wfirst
Shematski prikaz teleskopa WFIRST
kh11
Vojni svemirski teleskopi
kh11b_NIJE-HST
Slika vara, ne radi se o HST već o inačici špijunskog satelita KH-11
ruski-hst
Ruski svemirski teleskop Araks koji poput američkih “kolega” gleda na krivu stranu. Umjesto prema zvijezdama njihova je optoelektronička oprema usmjerena k Zemlji.

Manje je poznato da je Hubbleov svemirski teleskop zapravo iznimka u svijetu letjelica svoje vrste. Deseci, možda i stotine (!) sličnih letjelica (svemirskih teleskopa) lansirani su proteklih desetljeća od strane amerikanaca i rusa no o njima se ne priča. Njihovi teleskopi i kamere usmjerene su na krivu stranu svemira – prema Zemlji kako bi špijunirali vojne i druge instalacije diljem svijeta.

Sjetimo se samo koliko je bilo potrebno uvjeravanja da bi američki kongres odobrio misiju HST i naknadne spasilačke misije, a istovremeno su desecima vojnih projekata te vrste bez rasprave glatko odobrena financijska sredstva.

Danas se NASA, ali i zdravorazumska javnost diljem svijeta, našla u zaista zanimljivoj situaciji. Dva svemirska teleskopa gotovo identična HSTu, samo s modernijom konstrukcijom poklonjena su NASAi od strane vojnih obavještajnih struktura (National Reconnaissance Office). Letjelice su godinama bile “garažirane” u Rochesteru (New York) a vojska više nema potrebu za njima. Kako ne bi otišli na otpad poklonjeni su NASA, no prije toga skinuti su dijelovi opreme vojne namjene.

Novi NASAini teleskopi imaju zrcala od 2.4m (isto kao HST) no znatno unaprijeđenije konstrukcije, promjenjivog, većeg vidnog polja s jasnim svemirskim potencijalima. Donacija je pomalo zatekla i ugodno iznenadila NASa a posebice astrofizičare. Najvjerojatnije će ove dvije letjelice biti iskorištene kao osnova za projekt WFIRST. U međuvremenu će i dalje ostati u svojem skladištu sve dok se njihova misija i prateća znanstveno-tehnološka infrastruktura ne osmisli.

Priča je to u koju je teško povjerovati?! Tamošnje agencije za špijuniranje svega i svačega diljem svijeta bez problema su tijekom godina u svojoj kompetenciji imale veliki broj svemirskih teleskopa. Znanost je očigledno puno sporednija stavka od serijskih brojeva ruskih vojnih aviona koje je trebalo uslikavati. Da ne bi bilo zabune riječ je o milijardama USD, sjetite se toga kada pročitate kako je neki vrijedan znanstveni projekt stopiran ili otkazan zbog par milijuna USD (primjerice potraga za vanzemaljskim civilizacijama).

Novi NASAini teleskopi najvjerojatnije su neka od inačica špijunskih satelita iz klase KH-11 čiji su prvi primjerci u svemir poletjeli 1976. godine. Slična je situacija i u Rusiji, vojni svemirski teleskopi klase Araks (Kobalt, Pečora i njima slični) poletjeli su u svemir 82 puta, no za civilne inačice istih (projekt svemirskog teleskopa Lomonosov) nikada nisu pronašle svoje mjesto pod zvijezdama! Ipak i kod njih je jedan od vojnih špijunskih satelita Araks iskorišten kao glavna konstrukcija za međunarodni projekt ultraljubičastog teleskopa Spektr-UV čije se lansiranje očekuje 2015. NASAini novi svemirski teleskopi poletjeti će u svemir nekoliko godina kasnije.

Što nam na kraju preostaje? Nada da će se vojske diljem svijeta riješavati rezervnih letjelica za špijuniranje kako bi znanost dobila nove svemirske teleskope?! Ironija u punom smislu te riječi.


Svemirski teleskop Habl

 Komentari  
Srdjan Penjivrag
0 #3 Srdjan Penjivrag 08-06-2012 10:37
Ovo jeste dobra vest, ali imajte u vidu da novi "teleskopi" ne poseduju niti jedan naucni instrument. Nemaju čak ni kamericu. Svako poređenje sa Hablom nema smisla jer HST ima opremu u vrednosti od skoro milijardu dolara.
Aca Filipović
0 #2 Aca Filipović 08-06-2012 01:31
Kada sam na internetu prvi put pročitao ovu vest skoro nisam mogao da poverujem. Prvi april je prošao nije vreme za ovakve šale. Ipak vest se prenosi, preuzimaju je jedna za drugom agencije što znači da je ipak istina. Naravno, ovo je odlična stvar, korist za naučni svet se možda još i ne sagledava u potpunosti. Ali, nešto me muči !? Zašto vojska poklanja i to dva teleskopa odjednom ? A onda mi pada na um (malo razočaravajući) odgovor da su dobili nove još bolje uređaje pa su ovi (za njih) zastareli dati naučnoj javnosti - da se ne bace. I još mogu na armiju da privuku i neku simpatiju. U svakom slučaju ovi teleskopi će okupirati i našu pažnju dok se ne završi (valjda će se i za njega naći para) dugo planirani i još duže odlagani Džejms Veb.
mmcc
0 #1 mmcc 07-06-2012 19:11
Ako je tačno to što sam pročitao, sada NASA treba da dobije od Kongresa SAD dodatna sredstva (oba dobijena aparata su samo baza za WFIRST), neophodna za nastavak izrade. Ako ona budu dodeljena novi teleskopi bi bili poslati na orbitu u sledećih 10 godina. U pitanju je, znači, i vreme. Ako se ima u vidu drugačija konstrukcija dobijenih aparata i novija tehnologija na njima, što omogućava skoro 100 puta bolji kvalitet fotografije od Habla, „što nam na kraju preostaje“, kako bi, s pravom, rekao M. Tumpić. Valjda, samo da žalimo što je svet takav. Dobar tekst i akcenat M.Tumpića.
Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka