Pre nekoliko meseci sam kupio u Teleskop service-u (u Minhenu) Celestron CGE Pro 1400 HD, i uvezao ga preko jedne lokalne firme. Sprava je potpuno čudo tehnike: i optika i mehanika i elektronika, sve je skroz savršeno. To je bez premca u toj klasi daleko najbolji Schmidt Cassegrain sa full kompjuterizovanom Pro montažom i Egde HD optikom.

Karakteristike ovog teleskpa vidite ovde.

 DSC 0183  DSC 0186  DSC 0187

Teleskop u Teleskop service-u košta 11500 eur, iscenjkao sam se još malo...dobio eksportnu cenu (bez njihovog PDVa), i on je sa transportom, carinom i našim PDVom izašao na ukupno blizu 12 500 eur (imam sve fakture, i od Nemaca i od lokalne firme koja mi je uvezla bez ikakve zarade za njih).

U USA je znatno jeftiniji (košta 9990 USD kod najvećih dilera), ali su problemi sledeći: neće da eksportuju za Srbiju (mora onda da se kupi na nekoga lokalno pa eksportuje naknadno), troškovi transporta avionom su ogromni (stiže u nekoliko velikih kutija svaka veličine veš mašine i ukupne težine oko 120 kg), brodom je jeftinije ali traje dugo i rizično je (iz razumljivih razloga se mora jako pažljivo transportovati bez ijedne greške), i opet na kraju treba da se plati carina i PDV. Mislim da se u ukupnom zbiru može proći nešto jeftinije, ali uz puno rizika. Da nije tako onda bi cela Evropa uvozila iz USA, a ne bi kupovali kod Teleskop service-a koji su Celestronovi dealeri za Evropu.

Zašto hoću da prodam odličan teleskop?

A onda, pošto sam teleskop sklopio shvatio da sam pogrešio u izboru!

Ova sprava nije mobilna, predviđena je za jednu lokaciju i realno za nekoga ko ili živi van velikog grada sa svetlosnim zagađenjem (kao što je Beograd) ili ima kuću (vikendicu) gde može da ga drži. U pitanju je vrlo ozbiljan instrument, vrhunska sprava i za vizuelno posmatranje i za astrofotografiju, ali samo za stacionarnu upotrebu što nije bila moja zamisao (potpuno sam prevideo kako izgleda teleskop kome je tripod težak preko 20 kg, ekvatorijalna montaža 40 kg, a samo kontra tegovi 30 kg...).

Ako neko planira da izgradi kućnu opservatoriju (negde van velikog grada) ili ako je možda neka škola ili neko astronmsko društvo zainteresovano za ovaj teleskop - ja sam raspoložen da pregovaram i ponudim uslove za njegovu kupovinu tako da im se isplati više nego da ga uvoze iz USA, rizikuju i čekaju mesecima.

Pozdrav,

Bata


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka