IMG 0718aRadan Mitrović u akciji, Inače, kaže da prodaje Godzilu, pa ako nekog intersuje...

Najkraće rečeno: bio je to sjajan kamp. Pa čak i to što se na nas spustila užasna, otupljujuća i lepljiva vrućina išlo nam je u prilog jer je po gradovima vladala mnogo veća vrelina. Jedan učesnik koji se pojavio u subotu rekao nam je da je na benzinskoj pumpi video na displeju ispisano čak 47 stepeni. Prema tih 47 stepeni mi smo bili na ugodnoj ispod 40 stepeni temperaturi.

Ukupno imali smo 147 registrovanih gostiju, najviše iz Srbije, a zatim iz Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i verovatno još nekih okolnih zemalja, to ćemo tek da utvrdimo. Najmlađi učesnik bila je mala astronomkinja od 8,5 meseci. Najstariji oko 70 godina.

Uz sasvim neznatne korekcije održani su svi planirani programi, izuzev osmatračkog takmičenja koje nije održano zbog oblačnog vremena u noći između subote i nedelje.  

U kampu je boravilo nekoliko ekipa novinara sa televizije i radija. Dali smo dva kratka izveštaja za radio i Večernje novosti putem telefona.

Održano je nekoliko demonstracija od kojih izdvajamo prikaz laboratorijske aparature u predavanju o doplerovom efektu (dr Tomas Nemeš), zatim, za publiku svakako još zanimljivije posmatranje bioloških preparata kroz nekoliko mikroskopa (Igor Parožanin). Čedomir Stankvić, na kampu od milja zvani Čeda Pi (čovek zna napamet broj Pi do 34-te decimale) pokazao nam je geodetsku opremu, a zatim je ceo dan išao po Letenki i nešto premeravao. Rezultate njegovog merenja, kaže, dobićemo nakon obrade podataka.

Imali smo ponovo, posle nekoliko godina pauze, šetnju po Sučevom sistemu, upoznali smo novi štab Teleskop centra i videli nešto od opreme koju Centar prodaje. Srđan Penjivrag je, naravno, bio na svojoj visini pričajući o planetarnim misijama, Jurij Stare je iz prve ruke govorio o velikom okupljanju astronoma amatera u Australiji, a prof. Mrđa je ukratko izložio rad svog tima na mionskom detektoru o čemu će na jesen biti više reči kada bude organizovano posebno predavanje o tom projektu – jedinstvenom u svetu. Prof. Gajić – standardno, veoma zanimljivo o astrobiološkim temama. Prof. Tijana Prodanović je govorila o gama zračenju – kako se i očekivalo: zanimljivo po čemu je i poznata među ljubiteljima nauke.

IMG 0732a

Sve je to bilo odlično, sjajno i tome slično, ali jedno predavanje je posebno osvojilo publiku, što zbog samog predavanja, što zbog predavača. I jedno i drugo bilo je, pa, ne znam kako to drukčije da nazovem nego: koloritno. Dakle, čovek u kratkim, lonac plavim biciklističkim pantalonama, sa crnom majicom, razbarušene duge kose, dobro popunjen u struku. Pomalo je podsećao na viteza Tobiju iz Šekspirove Bogojavljenske noći (bar kako ga ja zamišljam). Niko ko ga ne poznaje u njemu ne bi prepoznao profesora, člana SANU, našeg čuvenog geologa Slobodana Markovića. Njegova tema je bila na izgled sasvim banalna i dosadna: Geologija Titelskog brega. Ali u toj priči prof. Marković nas je proveo po dobrom delu istorije geologije, obišao Zemaljsku kuglu, od Titelskog brega do Kine, upoznao nas sa nekim malo poznatim detaljima iz života Milankovića, usput ispričao nekoliko zgoda i nezgoda sa svojih putovanja… sve to trebalo je čuti.

OK, sigurno sam neka predavanja i programe neopravdano izostavio, ali naslov ovog članka je Kratak izveštaj, a evo on se već odužio.

Sve u svemu, bilo je sjajno što će sigurno potvrditi i svaki učesnik kampa, samo ga pitajte.

Da, još samo ovo: tokom kampa Ivana i Marko Savić još nisu postali mama i tata, ali vesti o tom događaju s nestrpljenjem očekujemo svakog časa.

IMG 0740a
Uoči kviza prof. Gajić i ja zovemo Marka Savića da ga pitamo kako je.

VIŠE O ASTRONOMSKOM KAMPU

 
English

Komentari  

drasko
0 #1 drasko 26-07-2017 19:41
Čestitam svima koji su uspeli da dođu I učestvuju u jednom vikendu koji niko u region ne može da ponovi I da hoće.
Nažalost, nisam u Srbiji pa se nisam pridružio.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky