satori_suma

Astronomski kamp na Letenki je kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije. Kamp organizuje Astronomski magazin uz pomoć prijatelja i to od 2001. godine.  Kamp finansijski pomaže IPA projekat VoBaNISTA , kao i PMF u Novom Sadu.

Kamp se organizuje u julu (sedmi mesec), za onaj vikend kada Mesec ne ometa (ili bar najmanje ometa) posmatranje.

Kamp (program, tuš, toalet, obezbeđenje itd.) je besplatan - ali svi gosti su dužni da za sebe obezbede šator i hranu

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, radionica, demosntracija, prezentacija, tribina itd. Iako ima i stručnih predavanja, većinom su ona popularna i razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem. Sem toga, teme predavanja su uvek zanimljive i aktuelne. Neki programi imaju takmičarski karakter (takmičenje u otkrivanju određenih nebeskih objekata, astronomski kviz itd.).

Zavisno od broja učenika osnovnih škola organizatori kampa obezbeđuju i poseban program za osnovce.

Ne postoji obaveza da se prisustvuje ni jednom programu, ali računamo da ne biste došli da vas ništa ne interesuje. Neki programi su neprimetni iako se odvijaju. Recimo svako će dobiti potpune informacije o rukovanju teleskopom, o novostima iz sveta astronautike, astronomije itd. ako to zatraži, nezavisno od toga šta piše u zvaničnom programu kampa. Takođe, na kampu se vrši razmena softvera, ideja, znanja, informacija itd. To sve takođe spada u program iako se ne odvija u nekoj propoznatljivoj i vidljivoj formi. Sve zapravo zavisi od vas, gostiju kampa, od vaše inventivnosti i želje da nešto saznate ili da drugome prenesete svoje znanje. Zato, ako vas nešto interesuje, ne oklevajte da pitate. Pitajte pre predavanja, u toku predavanja, ili posle, u toku dana, noći, tj. kad god vidite zgodnu priliku. Pitajte!

Za koga je kamp? Za sve koji žele da saznaju, nauče ili da drugom prenesu svoje znanje (uglavnom su to studenti i srednješkolci, ali ima i čitavih porodica sa sasvim malom decom). To znanje je raznovrsno, od toga kako je nastao svemir i kako su napraljveni hemijski elementi pa do Zvezdanih staza i Ratova, tj. do naučne fantastike.

Odakle su kamperi? Sa svih strana, najviše iz Srbije, ali i iz svih bivših YU republika, zatim iz Slovačke, Mađarske, Rumunije... Ponekad se nađe i neko sa sasvim drugog kontinenta. Zadnjih godina kamp sve više dobija međunarodni karakter.

Potrebno je da najavite svoj dolazak kako bismo mogli ceo kamp bolje da organizujemo. Jedno je kada se kamp organizuje za 50, a sasvim dugo kada se organizuje za 250 ljudi. Javite se, dovoljno je samo da napišete da ćete doći (i koliko vas dolazi, ako dolazite s prijateljima). I javite da li vam je potreban prevoz od Novog Sada do Letenke (i nazad). Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ali kad stignete u kamp onda se vrši prava, zvanična, prijava. Tu će te dati svoje podatke, zatim će vas neko fotografisati i izdati vam identifikacionu karticu koju nosite oko vrata (pokazalo se da su te kartice vrlo korisne kod onih koji se znaju samo preko mejlova i sa foruma, ali se inače nikad nisu videli).

Kamp ima svoj Organizacioni i Programski odbor, te posebnu službu koja brine o svemu i da sve bude u redu (video bim, snimanje, fotografisanje, ozvučenje, čuvanje opreme itd.).

Svi predavači su vrsni stučnjaci u svojoj oblasti. Među njima ima profesionalnih astronoma, profesora univerziteta, samograditelja telsekopa, književnika, iskusnih nebeskih posmatrača, studenata itd. itd.

Pratite vesti o kampu! Biće nekih novina koje će vas možda interesovati.

Sve što vas o kampu interesuje, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.!

il3


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 3 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...