Nezahvalan je, pa zapravo i nemoguć zadatak verno preneti tako snažne utiske sa kampa kakvim su svi učesnici bili zasuti u zadnjih nekoliko dana na Letenki. Pokušaću ipak nešto ukratko da napišem svestan da ću nešto i nenamerno izostaviti.

Pre svega došlo je za ovaj termin kampa neočekivano mnogo ljudi. Računali smo da će se pozivu za dolazak na Letenku odazvati samo najveći astronomski zavisnici, i da njih ima dvadesetak. Ali ispostavilo se da ih je mnogo više. 

IMG 6182

Od četvrtka parking prostor je počeo da se puni, i puni. I puni. Neki su došli samo da se pozdrave sa prijateljima, neki samo da udahnu miris šume i da vide teleskope. Ali neki i od tih koji su dolazili u kratku posetu vraćali su se narednih dana, opet na tek nekoliko sati.  

Prema evidenciji Izviđačkog odreda iz Sr. Mitrovice koji je bio zadužen za logistiku, bar jedan ceo dan (sa noćenjem) u kampu je provelo 174 učesnika. Među njima bilo je, hmm, 20 ili 30 dece. Onih koji su došli samo na kratko procenjuje se da je bilo 30. Ili 50, ne znamo tačno. Znamo da su neki prelazili po 100 kilometara da bi proveli neko vreme sa nama. 

Vreme je bilo prijatno iako ne idealno za posmatranje. U petak smo planirali da posmatramo Sunce odličnim solarnim teleskopom Lunt koji je kupljen u okviru projekta Vobanista. Ali oblaci su nas u toj nameri sprečili. Ipak u subotu Sunce smo gledali, a uz to i čuli detaljno objašnjenje rada pomenutog teleskopa. Prof. Mrđa je objasnio zašto je Sunce opasno neposredno gledati i zašto se ono nikako ne sme posmatrati kroz dvogled i teleskop, ali i zašto se kroz ovaj Lunt ipak može Sunce bezbedno posmatrati. 

Čuli smo jako zanimljivu priču o zastupljenosti nauke u medijima, sa divnim TV primerima, a to nam je ispričala Jelena Milutinović (takođe zavisnica od kampa) sa TV Al Džezira. Zbilja sjajno predavanje.

Aleksandra Dragović, studentkinja sa NS PMF, demonstratorka u planetarijumu itd. govorila je o zračenju, opasnom i bezopasnom, o tome koliko su od njega ugroženi astronauti. 

Prof. Mrđa je opet govorio takođe o raznim vidovima zračenja, ali sa akcentom na njihove energije a posebno je izdvojio ono što postaje sve aktuelnije u svetu pa i kod nas: 5G mrežu.

Miloš Gagić je govorio o astrofotografiji – u šatoru teorijski deo, a na poljani praktičan. Bilo je onih koji su rado koristili njegov teleskop za pravljenje astrofotografije.

Srđan Penjivrag nije držao zvanično predavanje već je za stolom odgovarao na pitanja o budućim planetarnim misijama i o tome hoće li Amerika za koju godinu zbilja podići bazu na Mesecu i šta sve planira Kina, a i Rusi itd.

Već je nastupala nedelja kada se nebo dovoljno razvedrilo da počne Mesijeov maraton. Sudila je Aleksandra Dragović, pomagao joj je Milan Lazić.

E da, mali astronomi su crtali i slikali, a među njima posebno priznanje je dobio i Gagić. Otkud on da slika sa decom nikom nije jasno. 

Najbolji umetnici za slikanje planeta dobili su posebna priznanja.

A na kraju stigla je i torta. Zbilja, tako se sve poklopilo da smo i tortu dobili – ovog momenta ne znam od koga. A zatim je stigao i šlag i to na samom kraju onda kada je Koča sa svojim momcima već počeo da obara velike šatore. Dakle, odjedanput na poljani se pojavio Draško Dragović sa svojom mudricom ćerkom Enom. 

P.S. Naravno da su nam jako nedostajali prijatelji, redovni učesnici kampa, iz drugih zemalja 

A sad pogledajte neke slike (ceo ALBUM FOTOGRAFIJA SA KAMPA 721 fotografija):

AKL 1

AKL 2

AKL 3

AKL 4

AKL 5

AKL 6

AKL 7

AKL 8

AKL 9

AKL 10

AKL 11

AKL 12

AKL 13

AKL 14

AKL 15

AKL 16

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA (721 slika)

 

Stranice posvećene dosadašnjim kampovima
Video snimci sa ranijih kampova: 
Kratak video zapis: Šetnja po Astronomskom kampu Letenka 2018.
Kratak video zapis: AKL iz vazduha
Astronomi amateri na kampu na Letenci

 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...