akl15 407Ima nekih finih vesti o AKL.

09.07

- Sa Letenke si javili da će tokom našeg kampa prodavnica kod paviljana da radi! U njoj će moći da se kupe keksići, čipsovi, sokovi, pivo... Radno vreme? Dogovorićemo se kad stignemo gore.

- Druga, velika i odlično snabdevena prodavnica nalazi se u selu Ležimir na desetak kilometara od Letenke. Svakog dana tamo neko ide kolima.

07.07.

Sve za sad ide po planu.

- Obezbeđen je autobuski prevoz od Novog Sada do Letenke (četvrtak) i obrnuto (nedelja). Više o tome.

- Imajte na umu da je broj mesta u autobusu ograničen! Javite ako vam je takav prevoz potreban!

- Ove godine neće biti šatora za iznajmljivanje, ali će zato onima koji nemaju svoj šator na raspolaganju biti smeštaj u pvaljonomu (sobe sa po desetak kreveta)

- Letenka je zaprašena protiv krpelja i ostalih bubuca!

- Deca do 14 godina ne plaćaju kotizaciju. Više o tome.

- Obezbedite sebi topli obrok (ručak) preko ove imejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

- Program kampa će biti bogat! Pripremite se.

30.06

- Organizacioni odbor AKL je doneo odluku da deca do 14 godina (zaključno) ne plaćaju kotizaciju.

Više o kotizaciji: AKL 2015 - Koliko to košta?

- Korisno je ako najavite svoj dolazak. Dovoljno je da dole u formularu za komentare (Add comment) ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. napišete da dolazite (i koliko vas). To nam je potrebno da bismo bar približno znali koliko ljudi na kampu možemo da očekujemo.

- Takođe javite da li vam treba autobuski prevoz od Novog Sada do Letenke.

- HRANA! U kampu će moći da se kupi topli obrok (ručak) i pljeskavice, hamburgeri i slično. Ako želite da obezbedite ručak neophodno je da o tome blagovremeno obavestite kuhinju na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

- Šatora za iznajmljivanje NEĆE biti. Ali radimo na obezbešivanju spavaonice

02.06.

finansije

Novosadski PMF je, kao i prethodnih godina, zvanično dao podršku kampu - što automatski znači i njegovo delimično učešće u finansiranju kampa. Podrška PMF je važan detalj u organizaciji kampa jer je ona neophodna da bi pokrajinski Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj mogao da reaguje i finansira kamp.

gosti

Ove godine očekuju se važni i interesantni gosti.

Iskreno se nadamo da će nam se u kampu i ove godine pridružiti veteran kampa prof. Dragan Gajić sa niškog PMF. Profesor je tokom prethodnih godina održao niz izuzetno zanimljivih predavanja. Jedna od omiljenih tema prof. Gajića je vanzemaljski život, pa je moguće da će na nju i ove godine održati bar jedno svoje predavanje.

Očekujemo dolazak legendarnog g. Muhameda Muminovića iz Sarajeva. Nešto stariji ljubitelji astronomije pamte Muminovića po tome što su svoja prva znanja iz astronomije stekli upravo iz njegovih knjiga. Sedamdesetih i kasnijih godina prošlog veka Muminović je napisao desetak knjiga o astronomiji. Čuvena je njegova Astrognozija, zatim Atlas Meseca itd. Zahvaljujući baš Muminoviću u ono vreme Sarajevo je bilo centar izdavačke delatnosti u oblasti astronomije u bivšoj YU. E dakle, očekujemo da dođe Muminović. Konačnu potvrdu o tome dobićemo krajem ovog meseca.

Na žalost, Korado Korlević, jedan od najvećih popularizatora astronomije na ovim prostorima - neće doći. Kaže:

"Ćuj, rado bih došao, ali mi u to vrijeme imamo Ljetnu skolu znanosti za ucenike 5.-6. razredi, zavrsava nam 18.07.:o(.”

Ali zato s puno nade očekujemo da i ove godine naš gost bude prof. Ivan Aničin iz BG. On je zadnjih godina bio naš redovni gost pa ga ne treba posebno predstavljati. Isto je i s prof. Ištvanom Bikitom. Dakle računamo i na njegov dolazak. A gde su oni uvek je zanimljiva priča iz fizike.

Nadamo se da će, posle višegodišnje pauze, ove godine u kampu boraviti i Draško Dragović. Draško je inače još prošle godine objavio svoj hiljaditi članak u Astronomskim magazinu. Bilo je razgovora na temu njegovog dolaska i on je rekao "Sale, doći ću ako u to vreme ne budem negde na moru". Ako dođe sigurno će poneti i svoju novu knjigu...

Boris Štromar? Male su šanse, kaže, jer će po svoj prilici imati nekih privatnih obaveza ali.... Videćemo, možda, možda.

Miloš Gagić? On ima malu deci i velike obaveze prema njima. Zato je odlučio da u kamp povede celu porodicu tako da nikom od svojih ne nedostaje. Inače, kad smo kod Gagića, njegov sin je ove godine, kao najmlađi učesnik okupljanja na Maratonu na Andrevlju dobio specijalan pehar. Ali ima nešto još interesantnije: ovih dana počela je izgradnja Miloševe opservatorije! Do našeg kampa ona će biti gotova i o njoj i njenoj izgradnji ćemo čuti predavanje na Letenki.

Nastaviće se....

 JGrnja

 

AKL 2015 - članci o kampu


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...