kakav je tokamp?

DSC_0070_c

Astronomski kamp na Letenki je kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije. Kamp organizuje Astronomski magazin uz pomoć prijatelja i to od 2001. godine. Kamp se organizuje u julu, za onaj vikend kada Mesec ne ometa posmatranje.

Namera organizatora je da kamp bude besplatan i zato su svi gosti dužni da za sebe obezbede šator i hranu. Međutim zadnjih godina kamp je postao toliko velik da su i troškovi znatno narasli te svaki kamper mora da učestvuje u finansiranju kampa, ali uvek je u pitanju simboličan iznos novca.

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, demosntracija, prezentacija, tribina itd. Iako ima i stručnih predavanja, većinom su ona popularna i razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem. Sem toga, teme predavanja su uvek zanimljive. Neki programi imaju takmičarski karakter (takmičenje u otkrivanju određenih nebeskih objekata, astronomski kviz itd.).

Ne postoji obaveza da se prisustvuje ni jednom programu, ali računamo da ne biste došli da vas ništa ne interesuje. Neki programi su neprimetni iako se odvijaju. Recimo, na kampu se vrši razmena softvera, ideja, znanja, informacija itd. To sve takođe spada u program iako se ne odvija u nekoj propoznatljivoj i vidljivoj formi. Sve zapravo zavisi od vas, gostiju kampa, od vaše inventivnosti i želje da nešto saznate ili da drugome prenesete svoje znanje. Zato, ako vas nešto interesuje, ne oklevajte da pitate. Pitajte pre predavanja, u toku predavanja, ili posle, u toku dana, noći, tj. kad god vidite zgodnu priliku. Pitajte.

Za koga je kamp? Za sve koji žele da saznaju, nauče ili da drugom prenesu svoje znanje (uglavnom su to studenti i srednješkolci, ali ima i čitavih porodica sa sasvim malom decom). To znanje je raznovrsno, od toga kako je nastao svemir i kako su napraljveni hemijski elementi pa do Zvezdanih staza i Ratova, tj. do naučne fantastike.

Odakle su kamperi? Sa svih strana, najviše iz Srbije, ali i iz svih bivših YU republika.

Potrebno je da najavite svoj dolazak kako bismo mogli ceo kamp bolje da organizujemo. Jedno je kada se kamp organizuje za 50, a sasvim dugo kada se organizuje za 150 ljudi. Javite se, dovoljno je samo da napišete da ćete doći (i koliko vas dolazi, ako dolazite s prijateljima). I javite da li vam je potreban prevoz od Novog Sada do Letenke (i nazad).

Ali kad stignete u kamp onda se vrši prava, zvanična, prijava. Tu će te dati svoje podatke, zatim će vas neko fotografisati i izdati vam identifikacionu karticu koju nosite oko vrata (pokazalo se da su te kartice vrlo korisne kod onih koji se znaju samo preko mejlova, ali se inače nikad nisu videli).

Kamp ima svoj Organizacioni i Programski odbor, te posebnu službu koja brine o svemu da sve bude u redu (video bim, snimanje, fotografisanje, ozvučenje, čuvanje opreme itd.).

Svi predavači su vrsni stučnjaci u svojoj oblasti. Među njima ima profesionalnih astronoma, profesora univerziteta, samograditelja telsekopa, književnika, iskusnih nebeskih posmatrača, studenata itd. itd.

Pratite vesti o kampu! Biće nekih novina koje će vas možda interesovati. Uskoro ćemo objaviti i PROGRAM kampa, zatim Pravlinik ponašanja, a pročitajte i Savete.

Sve što vas o kampu interesuje, pitajte !


P7080119_c

 

 


Dodaj komentar