Astronaut Donald Edvard Vilijams (Donald Edward Williams), član prve grupe šatl-astronauta iz 1978. preminuo je 23. februara 2016. u 74. godini. Vest o smrti astronauta Vilijamsa protekla je čak i za vodeće sajtove astronautike gotovo neprimećeno. To je i razlog što je prenosimo sa ovolikim zakašnjenjem.


Williams de
Donald E. Williams (Vikipedia)

Donald Vilijams je veteran dve misije spejs šatla tokom kojih je u kosmosu proveo 11 dana, 23 časa i 34 minuta.  Kada je aprila 1985. prvi put poleteo u kosmos kao pilot šatla Discovery u misiji STS-51D, Vilijams je postao 89. američki astronaut i 160. Zemljanin u kosmosu.

Četiri godine kasnije, oktobra 1989. obavio je svoj drugi i poslednji kosmički let, kao komandant šatla Atlantis u misiji STS-34. Tada je prema Jupiteru lansirana međuplanetarna stanica Galileo koja je osam godina kružila oko najveće planete Sunčevog sistema.

Ubrzo posle povratka iz kosmosa, 1990. Vilijams napušta NASA-u i vojnu službu u činu mornaričkog kapetana. Do penzionisanja 2006. radio je u kompaniji Science Appllcation International Corporation (SAIC) u Hjustonu, na projektima informativnih tehnologija.

Viliajms je rođen 13. februara 1942. u Indijani. Diplomirao je mašinstvo 1964. na Univerzitetu Perdju (Purdue). Dve godine kasnije postaje mornarički pilot i odlazi u Vijetnam gde je učestvovao u 330 borbenih letova.   Po povratku u SAD, 1974. završava školu probnih pilota. Kada je 1978. postao član osme grupe astronauta NASA-e, Vilijams je imao nalet od preko 6000 časova, uz 745 sletanja na palubama nekoliko nosača aviona.   

Iza Donalda Vilijamsa je ostala supruga Linda sa kojom je imao dvoje dece.

NASA Astronaut Don Williams
D. Williams (Foto Nasa)

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 15 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 16 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...