Rodio se 23. avgusta 1949. godine u Osijeku. Kasnije prelazi u Beograd gde je završio astronomiju 1972. magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine. 

Knezevic 580U žiži naučnih interesovanja i istraživanja dr Kneževića nalaze se pre svega mala nebeska tela iz čega je proizašao niz radova oko određivanja masa i orbita asteroida. Posebnu pažnju Knežević posvećuje problemu haotičnog kretanja malih planeta, zatim astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu, itd. Glavni naučni doprinos Kneževića (za sada) nalazi se u oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela. 

Rad Zorana Kneževića vezan je za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj tokom godina vrši niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. je i njen direktor. 

2009-te godine posto je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a 2015. i njen redovni član. Trenutno u SANU je predsednik Odbora za nauku.

Dr Knežević spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu, pa je, na predlog italijanskih astronoma, jedan asteroid (pod rednim brojem 3900) dobio ime Knezevic. 

Zoran Knežević je član više međunarodnih i domaćih astronomskih organizacija. 

Govori engleski i italijanski.

2019 05 21 12.31.17
Akademik Knežević (desno) u razgovoru sa prf. Dragoslavom Petrović (NS PMF) i prof Draganom Stanić (predsednik Mstice srpske) tokom konferencije posvećene razvoju astronomije u Vojvodini


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 22 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 22 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...