Sir-Bernard-Lovell

Poznati engleski astronom i idejni tvorac jednog od najvećih i najpoznatijih radio-teleskopa ser Bernard Lovel (Lovell) preminuo je 6. avgusta u 98. godini.

Rođen daleke 1913. Lovel je po završetku Univerziteta u Bristolu, prešao na Katedru za kosmičko radio-zračenje i radio-veze Univerzitteta u Mančesteru, gde je praktično proveo svoj čitav radni vek.

Od 1945. do 1980. Lovel je rukovodio Opservatorije "Džodrel Benk" (Jodrell Bank) na severu Engleske. Njen osnovni instrument je radio-teleskop prečnika 75 metara. Gradnja radio-teleskopa, koji nosi ime Bernarda Lovela, je završena 1957. u vreme početka kosmičke ere.

Tada je "Džodrel Benk" bila jedina opservatorija koja je mogla da prati kosmičke letelice lansirane u duboki kosmos. Lovel i njegov tim su analizirali položaje sovjetskih i američkih mesečevih i međuplanetarnih aparata lansiranih prema Marsu i Veneri, ponekad saopštavajući javnosti detalje pre zvaničnih saopštenja. Pored toga, decenijama je radio-teleskop korišćen za istraživanja kosmičke radijacije pulsara. 

U jednom od poslednjih intervjua, ser Lovel je izjavio da je radio-teleskop pored astronomskih, imao i vojne namene. 
Korišćen je naime za praćenje letova sovjetskih interkontinentalnih raketa. 

Svoje spise vođene tokom decenija rada u oblasti praćšenja kosmičkih aparata i "hladnoratovskih" balističkih raketa, uključujući interesantnu priču o navodnom pokušaju Rusa da ga ubiju radio-zračenjem tokom njegove posete SSSR-u 60-ih godina, ser Lovel je zaveštao biblioteci Univerziteta u Mančesteru sa preporukom da mogu biti objavljeni tek posle njegove smrti.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...