Padobranac desantnih jedinica, milicioner, inženjer mehanike raketnih motora, generalni direktor kompanije, ekspert za obuku rada u otvorenom kosmosu, osvajač Kilimindžara, veteran jedne dugotrajne kosmičke ekspedicije na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS), 106-ti sovjetsko / ruski kosmonaut, neuspeli političar, sada učesnik prve jednogodišnje misije na MKS, jedan od malobrojnih deda u kosmosu … Vrlo neobična biografija Mihaila Kornienka, brodskog inženjer misije MKS-43/44.

KornienkoJubilarni 55. rodjendan Mihail Kornienko će proslaviti 15. aprila na MKS, tokom prvog od dvanaest meseci njegovog drugog kosmičkog leta. Kao i komandant posade Padalka, Kornienko poznaje svaki kutak ogromnog kosmičkog doma. Tamo je pre pet godina proveo preko 170 dana, kao 514. Zemljanin u kosmosu.

Mihail Borisovič Kornienko je rodjen u gradu Sizranu, u oblasti Kujbiševa 1960. Osnovno i srednje školsko obrazovanje stekao je u Moskvi i Čeljabinsku. Zatim je dve godine bio u Armiji, kao padobranac desantnih jedinica. Po povratku iz vojske, šest godina je radio u moskovskoj miliciji, tako da se za Kornienka može reći da je prvi policajac medju kosmonautima.

Paralelno sa radom u miliciji, Kornienko je studirao. Godine 1987. diplomirao je na Moskovskom avijacionom institutu (MAI) na katedri za mehaniku raketnih motora na tečno gorivo. Posle diplomiranja, napušta miliciju i prelazi u Konstruktorski biro mašinogradnje (KB OM). Radio je do 1991. delom u Moskvi, delom na kosmodromu Bajkonur. Posle je rukovodio tehničkim departmantom u kompaniji “Transvastok”, kasnije je dve godine bio generalni direktor firme ESTE.

Od aprila 1995. do prelaska u Odred kosmonauta radi u RKK “Energija” u odseku za pripremu kosmonauta za radove u otvorenom kosmosu.

Kornienko je postao kosmonaut-kandidat Odreda RKK “Energija” februara 1998. iz drugog pokušaja. Prvi put nije prošao jer nije imao dovoljno dug staž u ovoj kompaniji da bi mogao da udje u uži. Nešto manje od dve godine trajala je osnovna obuka koju je uspešno završio i decembra 1999. dobija kvalifikaciju “kosmonaut-istraživač” RKK “Energija”. Manje od dva meseca kasnije Kornineko počinje pipreme u sastavu grupe kosmonauta u okviru programa MKS i već avgusta 2001. biva uvršten u sastav rezervne posade misije MKS-8, skupa sa dva američka astronauta. Medjutim, posle tragedije šatla Columbia 2003, pripreme su obustavljena a posada rasformirana.

Sledeće imenovanje u jednu kosmičku posadu usledilo je tek maja 2006. kada je Kornineko uvršten u rezervnu ekipu misije MKS-15, a dve godine kasnije konačno pristupa pripremama u okviru jedne osnovne posade, za misiju MKS-23/24, skupa sa komandantom Aleksandrom Skvarcovim i Amerikankom Trejsi Koldvel.

Prvi kosmički let Kornienka započeo je 2. aprila 2010. lansiranjem broda “Sajuz TMA-18M”. Dva dana kasnije brod je spojen sa MKS. Tokom misije koja je trajala 176 dana, 1 čas i 18 minuta, Kornineko je jedanput izlazio u otvoreni kosmos. Izvan stanice je proveo gotovo sedam časova. Zbog tehničkih razloga, povratak na Zemlju je odložen za jedan dan, što je jedan od rariteta kada su misije na MKS u pitanju.

Ukazom “Roskosmosa” o stvaranju jedinstvenog Odreda ruskih kosmonauta, aprila 2010. dolazi do stapanja tri grupe kosmonauta – iz Centra za pripremu kosmonauta CPK (to je grupa kosmonauta Ratnog vazduhoplovstva), iz RKK “Energija” (Odred kosmonauta – inženjera) i iz Instituta za biomedicinske problema IBPM (Odred kosmonauta – lekara). Formira se jedan Odred na bazi CPK u Zvezdanom gradu, tako da Kornienko prelazi u sastav jedinstvene grupe ruskih kosmonauta.

U isto vreme, Kornineko se oprobao, ali ne baš najsjajnije i u svetu politike. Nije prošao na izborima za Rusku Dumu 2011. kao kandidat na listi partije “Jedinstvena Rusija”.

Krajem novembra 2012. odredjen je za ruskog člana posade misije MKS-43/44 koja treba da po prvi put obavi jednogodišnji kosmički let na MKS. U ovoj ekipi NASA-u predstavlja astronaut Skot Keli. Od tada njih dvojica prolaze kroz opsežne pripreme u centrima “Roskosmosa”, NASA-e, ESA-e i JAXA-e.

Bavi se različitim sportova, a kao i Padalka veliki je avanturista. U leto 2007. pre prvog kosmičkog leta, učestvovao je u ekspediciji koja se popela na vrh Kilimandžara.

Mihail Kornienko je heroj Ruske Federacije. Dva puta se ženio. Njegova supruga Irina je lekar, domk iz prvog braka ima ćerku Nataliju. Ona mu je, za vreme pripreme za drugi kosmički let rodila prvog unuka, tako da Kornienko u kosmos leti i kao ponosni deda.

FOTOGRAFIJE:

 

Počela jednogodišnja kosmička ekspedicija

Biografije posade:

Genadij Ivanovič Padalka (Геннадий Иванович Падалка)

Skot Džozef Keli (Scott Joseph Kelly)

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 11 sati ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 20 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...