Dvadeset petog maja 2015. u 77-oj godini života preminula je Žana Dmitrijevna Jorkina (Serječik), članica prvog odreda žena-kosmonauta.

JorkinaJorkina je rodjena 6. maja 1939. u Novgorodskoj oblasti, u porodici vojnog pilota. Diplomirala je 1961. Na Rjaznaskom pedagoškom institute, posle čega je radila kao učiteljica. U aprilu 1962. Odabrana je u grupu žena-kosmonauta. Pripremala se za let na kosmičkom brodu “Vastok-6” u sklopu grupe od nekoliko kandidatkinja.

Posle istorijske misije Valentine Terješkove (jun 1963.), Jorkina se pripremala u okviru programa “Vashod”, kao komandant rezervne posade. Ta misija je planirala dugotrajni let dve žene u kosmos i izlazak jedne od njih izvan borda. Od misije se odustalo početkom 1966. a tri godine kasnije grupa žena-kosmonauta je rasformirana.

Jorika je ostala u Centru za pripremu kosmonuata gde je 20 godina radila na raznim dužnostima.

Sahranjena je na groblju Leoniha, nedaleko od Zvezdanog grada.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 12 sati ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 21 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...