Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Svi (skoro) znaju da su Amerikanci ispalili ne jednu no dvije nuklearne bombe na svog najvećeg neprijatelja u II sv. ratu. Postojala je i tada priča da će to oružje doneti trajni mir u svetu, ali još pre kraja rata postojala je struja među US generalima da se o jednom trošku očiste i ostale smetnje po svetu. To je dovelo do ubrzanog razvoja sovjetskog nuklaernog programa i ... i ... tu smo gde smo danas. Podaci kažu da je od 1957. do 1992. na Zemlji izvršeno 1872 detonacije, o jačini jednake ukupnoj eksplozije 635.000.000 tona ’trotila’! Ko pogodi koja zemlja se osećala najugroženijom pa je sprovodila najviše nuklearnih proba, dobije poljubac od Žike Šarenice.

Dok se takmičenje ne završi da kažem nešto: Amerika je tokom decenija izvela 1032 probe, Sovjeti 727, Francuzi 217 i Englezi 88. Sve su te eksplozije nazivane „probnim“, „testirajućim“, pa čak i „miroljubivim“ itd., ali niko normalan to nikad nigde u svetu nije odobravao. Naprotiv.

Jedno vreme vladala je prava pomama za tim probama, tako da je svet bio drman makar jednom mesečno stravičnim eksplozijama bombi izbačenim iz aviona, okačenim na balonima, zakopanim pod zemlju ili negde na plažama egzotičnih i dalekih ostrva. Danas bih podsetio na najstravičniji i najnehumaniji nuklearni test u istoriji, tokom kojeg su Amerikanci za samo 135 dana spičili 27 atomskih bombi! Ako ima sreće u nesreći, onda se ona krije u podatku da su sve „probe“ izvršene „na domaćem terenu“, na poligonima u Nevadi. Radi se o „Operaciji Visak“, ili po domaći „Operation Plimb-bob“.

Visak“ je zapravo predstavljao seriju nuklearnih testova sprovedenih između 28. maja u 7. oktobra 1957. u Nevadi. Svi se slažu da je to bio najveća i najkontroverznija serija testova ne samo u SAD „već i šire“, čije se posledice osećaju i danas.

v1

Eksplozija oružja „Priscilla“ od 37 kT izvršena je 24. juna 1957. iz balona. Bomba je bila 3 puta jača od hirošimske, a nije bila najjača u operaciji.

v2
Marinci na vojnoj vežbi pogledom se suprotstavljaju eksploziji atomske bombe.

Operacija je obuhvatala 29 eksplozija, od čega samo dve nisu imale nuklearno punjenje. O tome da bombe budu što smrtonosnije brinula se 21 laboratorija i vladina agencija. Iako je većina testova operacije trebala da pomogne razvoju bojevih glava za interkontinentalne rakete i one srednjeg dometa, takođe su testirane i protivvazdušne i protivpodmorničke bojeve glave manje snage. Stručno su praćena 43 vojna testa uticaja oružja na vojne i civilne konstrukcije, a vršena su i brojna biomedicinska istraživanja. Operacija „Plumb-bob“ je vršila detoniranja na bezbrojne načine: sa balona i raketa na velikim visinama (30-80 km), u podzemnim tunelima i slično, a eksplozije sa visokih tornjeva nisu ni do danas premašene. Da bi pratili efekte, vrla komanda je sredinom 1957. organizovala najveće taktičke vojne manevre ikad sprovedene u SAD a vezane za nuklearni rat.

Preko 18.000 vojnika Ratnog vazduhoplovstva, pešadije, mornarice i marinaca u čestvovalo je u vezbama pod nazivom „Desert Rock VII i VIII“. Vojnu komandu je najviše interesovalo kako prosečan pešadinac psihološki i fizički podnosi napad nuklearnim oružjem. Šta je o tome mislio taj prosečni prašinar nije se mnogo brinulo a nisu ni oni sami, sve dok par decenija kasnije nisu počeli masovno da umiru.

O vojnicima ne znam, ali piše da je tokom operacije u biomedicinskim eksperimentima ubijeno 1200 svinja. U užasnoj eksploziji „Priscilla“ (37.000 tona), za bolje sutra život je bilo spremo da dâ 719 svinja (mislim da se 720. izvukla) koje su učestvovale u testovima u pustinji Nevada. Prema dokumentaciji, SVE svinje su preživele (eh ti žilavi skotovi), ali je njih 80% imalo opekotine III stepena. Iako zle glasine tvrde da je lako povezati hiljade gladnih vojnika i 719 poluprženih svinja, nemam relevantne podatke sem svoju bolesnu maštu. Šta više, kaže se da je vojska oblačila svinje u različita odela da bi videli kakvi materijali pružaju najbolju zaštitu od termalne radijacije.

Deo eksperimenta je bio posvećen proučavanju mogućnosti detoniranja nuklearnog oružja u slučaju neke nesreće. Sigurnosni eksperiment[1]Pascal-A“, sproveden 26. jula 1957, izveo je eksploziju bombe u podzemnom šahtu, što je bio prvi takav test ikad izveden. Znanja dobijena tom prilikom trebala su da spreče mogućnost nuklearnih ekspolozija u slučaju npr. avionskih nesreća.

Test „John“ od 19. jula 1957. bila je jedina proba projektila tipa vazduh-vazduh AIR-2 “Genie” sa nuklearnom glavom. Raketa je ispaljena sa lovca F-89 “Scorpion” iznad poligona “Yucca Flats” u pustinji. Na zemlji, pet ofiicira Avijacije i fotograf su rešili da stoje ispod mesta detonacije (“ground zero”) i tako dokažu da bi ovo oružje moglo da se koristi i iznad civilnih naselja bez loših efekata. Svi su kasnije pomrli, i niko se nije baš naživeo. Poslednji je umro fotograf A. Yoshitake 2013. godine.

v3
F-106
Kalifornijskih vazdušnih snaga ispaljuje raketu „Genie“ sa nuklearnom bojevom glavom W25 od 1,5 Kt. Glavni cilj su im trebali da budu sovjetski prekookeanski bombarderi „Tupoljev Tu-4“. Napravljeno je oko 3000 ovakvih bombi na raketni pogon. Dužina – 2,95 m; težina 373 kg; domet 9,7 km.

v4

Jedina proba projektila „Genie“ bila je tokom Operacije „Plumb-bob“. Test nazvan „John“ je izveden u Nevadi na visini od ~6 km. Tom prilikom vojnici-volonteri su stajali u letnjim uniformama ispod da bi dokazali da je eksplozija bezazlena! Jedan od njih se zvao Mirko a drugi Slavko.

Test „Rainier“, sproveden 19. septembra, bio je prvi potpuno izveden podzemni nuklearni test, pokazavši da fisioni produkti ne odlaze u atmosferu. Taj test jačine 1,7 Kt registrovale su sve seizmološke stanice diljem sveta. Ovaj test je postao prototip svih kasnijih većih i daleko snažnijih podzemnih testova u Americi.

Pojedine fotografije snimljene tokom testova „Upshot-Knothole Grable[2] predstavljene su „greškom“ obaveštajnih služni Pentagona kao da pripadaju testu „Priscilla“ u operaciji „Visak“. Posledica toga je da su brojni dokumeti i knjige pogrešno ilustrovali svoje izveštaje i teme.

v5
Pečurka nastala posle eksplozije bombe od 15 Kt, ispaljene sa zemlje iz topa udaljenog 10 km.

EFEKTI ZRAČENJA

U Americi postoji jedna tajanstvena i obespravljena grupa individua koja živi u planinskoj zoni između Kaskadnih i Stenovitih planina uglavnom u Arizoni, Nevadi i Juti, ali i u Oregonu i Vašingtonu, koji su bili izloženi radioaktivnoj kontaminaciji ili nuklaearnim padavinama tokom atmosferskih ili podzemnih testiranja i nuklearnih nesreća. Oni se nazivaju „Downwindersima“.

Generalno, ovo ime obuhvata sve nesrećnike koji su bili izloženi jonizujućoj radijaciji i drugim zagađenjima nastalim usled sagorevanja uglja, nuklearnog oružja, nuklearnog otpada i geotermalne energije. U regijama oko američkih nuklearnih poligona, Downwinderi su izloženi radioaktivnim materijama koji kontinuirano zagađuju njihove podzemne vode, lanac ishrane i vazduh koji udišu. Neki Downwinderi su izloženi dodatnim trovanjima usled blizine rudnika uranijuma ili nekim nuklearnim eksperimentima. [3]

Nekoliko redovnih i snažnih zdravstvenih efekata, kao što je porast različitih kancera, bolesti tiroidne žlezde, CNS neoplazme i ženskih kancera reproduktivnog sistema, obavezni su pratioci nuklearnih padavina i radioaktivne kontaminacije.

Između 1945. i 1980. godine, SAD, SSSR, UK, Francuska i Kina su tokom atmosferskih testova (uključujući i 8 podvodnih) ispalili 520 nuklearnih sprava, oslobodivši ukupnu snagu od 545 megatona (miliona tona) klasičnog TNT ekspoloziva. Od tih testova, 330 su izvele Sjedinjene Države. Računajući sve vrste nuklearnih testova, SAD su do danas izvele 1054 testa nuklearnog oružja, uništivši tom prilikom 1151 uređaj, uglavnom na poligonima Nevade i Maršalskih ostrva, kao i 10 drugih poligona, uključujući Aljasku, Kolorado, Misisipi i Novi Meksiko. Prihvaćeno je da je broj nuklearnih proba izvedenih u SAD veći od proba svih ostalih zemalja zajedno (SSSR, UK, Francuska, Kina, Indija, Pakistan i S. Koreja). Svi oni su proizveli ogromnu količinu radioaktivnog materijala i oslobodio ga u atmosferu, putem kojeg je široko raširen a onda nataložen u vidu globalnih padavina.

v6
Izloženost Downwindera probnim poligonima u Nevadi. Lako se vidi da su neke države zagađenije od drugih.

Ali da se vratim našem „Visku“. Procenjeno je da je tokom čitavoj projekta u vidu radioaktivnog joda (I-131) oslobođeno u atmosferu 58.300 kilokirija (2,16 EBq). Na taj način stanovništvo je primilo 32% celokupnog zračenja na kontinentu. Statistički, taj nivo izloženosti izazvao je između 11.000 i 212.000 slučajeva kancera tiroidne žlezde, što je dovelo do smrti od 1000 do 20.000 nedužnih ljudi.

KOSMIČKA BRZINA?

Tokom nuklearnog testa „Pascal-B“, čelična ploča teška 900 kg (deo oklopa koji je predstavljao poklopac silosa) izbačena je brzinom većom od 66 km/sec (240.000 km/h). Pre testa, dizajner eksperimenta dr Brownlee je procenio da bi nuklearna eksplozija, u kombinaciji sa specifičnom konstrukcijom ploče, mogla da joj da ubrzanje 6 puta veće od brzine bega sa Zemlje! Ploča nikad nije pronađena, ali je Brownlee smatrao da ploča ipak nije uspela da napusti atmosferu, već je verovatno isparila usled enormne temperature izazvane ogromnom brzinom. Proračunata brzina je bila toliko intrigantna da su na ploču postavili kameru ali je ona uspela da snimi samo 1 kadar.

Na kraju sledi serija testova i detonacija Operacije „Plumb-bob“.

Ime [note 1]

Datum (UT)

Lokalna vremenska zona [note 2][11]

Lokacija [note 3]

Elevacija + visina [note 4]

Delivery [note 5]
Purpose
[note 6]

Uređaj [note 7]

Snaga [note 8]

Fallout [note 9]

Reference

Primedba

Boltzmann

000000001957-05-28-000028 May 1957 11:55:00.2

PST (−8 hrs)

NTS Area 7c 37°05′41″N 116°01′28″W / 37.0947°N 116.0245°W / 37.0947; -116.0245 (Boltzmann)

001444 !1,294 m (4,245 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

XW-40

000120000 !12 kt

I-131 venting detected, 1.9 MCi (70 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

XW-40 lightweight boosted fission warhead test.

Franklin

000000001957-06-02-00002 June 1957 11:54:59.9

PST (−8 hrs)

NTS Area T3 37°02′52″N 116°01′19″W / 37.0477°N 116.022°W / 37.0477; -116.022 (Franklin)

001319 !1,229 m (4,032 ft) + 90 m (300 ft)

tower,
weapons development

XW-30 ?

000001400 !140 t

I-131 venting detected, 19 kCi (700 TBq)

[1][12][13][14][15][16]

XW-30 warhead test, fizzled. Retested successfully with Franklin Prime, with more fissile in the core and different explosives.

Lassen

000000001957-06-05-00005 June 1957 11:45:00.3

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Lassen)

001745 !1,595 m (5,233 ft) + 150 m (490 ft)

balloon,
weapons development

 

000006000 !600 t

I-131 venting detected, 100 Ci (3,700 GBq)

[1][12][13][16]

Fizzle, unboosted all-oralloy small weapon design.

Wilson

000000001957-06-18-000018 June 1957 11:45:00.3

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Wilson)

001739 !1,589 m (5,213 ft) + 150 m (490 ft)

balloon,
weapons development

XW-45X1

000100000 !10 kt

I-131 venting detected, 1.5 MCi (56 PBq)

[1][12][13][15][16]

XW-45X1 Swan test, gas-boosted composite pit.

Priscilla

000000001957-06-24-000024 June 1957 13:30:00.1

PST (−8 hrs)

NTS Area 5 36°47′53″N 115°55′47″W / 36.798°N 115.9298°W / 36.798; -115.9298 (Priscilla)

001150 !940 m (3,080 ft) + 210 m (690 ft)

balloon,
weapons development

Mk-15/39 primary

000370000 !37 kt

I-131 venting detected, 5.8 MCi (210 PBq)

[1][13][14][15][16]

Effects shot with OTS weapon. Similar to that tested in Redwing Lacrosse.

Coulomb-A

000000001957-07-01-00001 July 1957 17:30:??

PST (−8 hrs)

NTS Area S3h 37°03′11″N 116°02′02″W / 37.053°N 116.034°W / 37.053; -116.034 (Coulomb-A)

001231 !1,231 m (4,039 ft) + 0

dry surface,
safety experiment

XW-31

000000000 !no yield

 

[1][12][13][15][16][17]

Safety experiment, successful.

Hood

000000001957-07-05-00005 July 1957 11:40:00.1

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Hood)

001745 !1,285 m (4,216 ft) + 460 m (1,510 ft)

balloon,
weapons development

Swan

000740000 !74 kt

I-131 venting detected, 11 MCi (410 PBq)

[1][12][13][14][16]

Largest atmospheric test in CONUS. Was a 2-stage thermonuclear device, even though AEC stated that no thermonuclear devices were being tested at the NTS. Desert Rock VII.

Diablo

000000001957-07-15-000015 July 1957 11:30:00.1

PST (−8 hrs)

NTS Area T2b 37°09′01″N 116°06′34″W / 37.1502°N 116.1095°W / 37.1502; -116.1095 (Diablo)

001517 !1,367 m (4,485 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

Swan

000170000 !17 kt

I-131 venting detected, 2.5 MCi (93 PBq)

[1][12][13][14][16]

Very similar to the Shasta test device. 2 stage. Misfired at first firing attempt three days earlier.

John

000000001957-07-19-000019 July 1957 14:00:04.6

PST (−8 hrs)

Launch from NTS, Areas 1-4, 6-10, Yucca Flat: 10 37°00′00″N 116°03′14″W / 37°N 116.0539°W / 37; -116.0539 (Launch_John), elv: 1,220 + 5,600 m (4,000 + 18,370 ft);
Detonation over NTS 37°09′38″N 116°03′14″W / 37.1605°N 116.0539°W / 37.1605; -116.0539 (John)

006919 !1,280 m (4,200 ft) + 5,639 m (18,501 ft)

high alt rocket (30–80 km),
weapon effect

W-25

000020000 !2 kt

I-131 venting detected, 6.1MCi?

[1][13][14][15][16]

Proof test of AIR-2A Genie air-to-air rocket. Test made famous by five officers and a photographer standing at ground zero during the blast.

Kepler

000000001957-07-24-000024 July 1957 11:49:59.9

PST (−8 hrs)

NTS Area 4 37°05′44″N 116°06′13″W / 37.09549°N 116.10354°W / 37.09549; -116.10354 (Kepler)

001468 !1,318 m (4,324 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

XW-35 primary !

000100000 !10 kt

I-131 venting detected, 1.7 MCi (63 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

ICBM warhead, similar to Hardtack I/Koa.

Owens

000000001957-07-25-000025 July 1957 13:29:59.7

PST (−8 hrs)

NTS Area B9b ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Owens)

001410 !1,260 m (4,130 ft) + 150 m (490 ft)

balloon,
weapons development

XW-51 ?

000097000 !9.7 kt

I-131 venting detected, 1.7 MCi (63 PBq)

[1][12][13][15][16]

Very small boosted plutonium device, XW-51 progenitor.

Pascal-A

000000001957-07-26-000026 July 1957 08:00:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area U3j 37°03′06″N 116°02′03″W / 37.05175°N 116.03415°W / 37.05175; -116.03415 (Pascal-A)

001052 !1,202 m (3,944 ft) - 150 m (490 ft)

underground shaft,
safety experiment

 

000000550 !55 t

I-131 venting detected, 10 kCi (370 TBq)

[1][13][14][16]

Originally Galileo A. One-point safety experiment, failure. Expected yield was less than 1 kg. A concrete cylinder perhaps 2 m (6 ft 7 in) thick 100 m (330 ft) up the tube disappeared.

Stokes

000000001957-08-07-00007 August 1957 12:25:00.2

PST (−8 hrs)

NTS Area B7b ~ 37°05′12″N 116°01′28″W / 37.0866°N 116.0245°W / 37.0866; -116.0245 (Stokes)

001710 !1,250 m (4,100 ft) + 460 m (1,510 ft)

balloon,
weapons development

XW-30

000190000 !19 kt

I-131 venting detected, 2.8 MCi (100 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

Tactical Atomic Demolition Munition (TADM) and Talos SAM warhead.

Saturn

000000001957-08-10-000010 August 1957 00:59:55.1

PST (−8 hrs)

NTS Area U12c.02 37°11′37″N 116°12′02″W / 37.19355°N 116.20059°W / 37.19355; -116.20059 (Saturn)

001191 !1,231 m (4,039 ft) - 39.01 m (128.0 ft)

underground tunnel,
safety experiment

XW-45X1

000000000 !50 kg

 

[1][13][15][16][18]

One-point safety experiment; first shot in a Rainier tunnel.

Shasta

000000001957-08-18-000018 August 1957 12:00:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area 2a 37°07′41″N 116°06′26″W / 37.128°N 116.1073°W / 37.128; -116.1073 (Shasta)

001489 !1,339 m (4,393 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

Swan

000170000 !17 kt

I-131 venting detected, 2.5 MCi (93 PBq)

[1][12][13][14][16]

2 stage thermonuclear design.

Doppler

000000001957-08-23-000023 August 1957 12:30:00.1

PST (−8 hrs)

NTS Area B7b ~ 37°05′12″N 116°01′28″W / 37.0866°N 116.0245°W / 37.0866; -116.0245 (Doppler)

001742 !1,282 m (4,206 ft) + 460 m (1,510 ft)

balloon,
weapons development

XW-34 ?

000110000 !11 kt

I-131 venting detected, 1.7 MCi (63 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

LASL gas boosted implosion device, possible XW-34 test.

Pascal-B

000000001957-08-27-000027 August 1957 22:35:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area U3d 37°02′57″N 116°02′05″W / 37.04903°N 116.0347°W / 37.04903; -116.0347 (Pascal-B)

001079 !1,229 m (4,032 ft) - 150 m (490 ft)

underground shaft,
safety experiment

 

000003000 !300 t

 

[1][12][13][14][16]

Shaft safety experiment, failed. Sent a 4 in (100 mm) thick steel cap weighing several hundred pounds possibly into solar orbit or burn up in atmosphere, estimated velocity 36 km/s (22 mi/s).

Franklin Prime

000000001957-08-30-000030 August 1957 12:39:59.9

PST (−8 hrs)

NTS Area B7b ~ 37°05′12″N 116°01′28″W / 37.0866°N 116.0245°W / 37.0866; -116.0245 (Franklin Prime)

001512 !1,282 m (4,206 ft) + 230 m (750 ft)

balloon,
weapons development

 

000047000 !4.7 kt

I-131 venting detected, 690 kCi (26,000 TBq)

[1][12][13][14][15][16]

Retest of Franklin with more U-235.

Smokey

000000001957-08-31-000031 August 1957 12:30:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area T2c 37°11′14″N 116°04′08″W / 37.18712°N 116.06887°W / 37.18712; -116.06887 (Smokey)

001577 !1,367 m (4,485 ft) + 210 m (690 ft)

tower,
weapons development

TX-41 primary

000440000 !44 kt

I-131 venting detected, 6.4 MCi (240 PBq)

[1][12][13][14][15][16][19]

2 stages of 3 stage thermonuke, similar to Redwing/Zuni and Tewa. Desert Rock VII; 3000 servicemen irradiated; 10 of 4 expected leukemia cases in the 80s. Last pristine air-drop location at the NTS.

Galileo

000000001957-09-02-00002 September 1957 12:40:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area T1 37°03′11″N 116°06′12″W / 37.053°N 116.1034°W / 37.053; -116.1034 (Galileo)

001444 !1,294 m (4,245 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

 

000110000 !11 kt

I-131 venting detected, 1.9 MCi (70 PBq)

[1][12][13][14][16]

LASL diagnostic/exploratory test of boosted fission device. Desert Rock VIII.

Wheeler

000000001957-09-06-00006 September 1957 12:45:00.0

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Wheeler)

001436 !1,286 m (4,219 ft) + 150 m (490 ft)

balloon,
weapons development

XW-51 ?

000001970 !197 t

I-131 venting detected, 27 kCi (1,000 TBq)

[1][12][13][15][16]

Retest of redesigned Lassen device, possible XW-51 air-to-air warhead progenitor.

Coulomb-B

000000001957-09-06-00006 September 1957 20:05:00.6

PST (−8 hrs)

NTS Area S3g 37°02′34″N 116°01′40″W / 37.0427°N 116.0277°W / 37.0427; -116.0277 (Coulomb-B)

001225 !1,225 m (4,019 ft) + 0

dry surface,
safety experiment

XW-31

000003000 !300 t

I-131 venting detected, 42 kCi (1,600 TBq)

[1][12][13][15][16]

One-point safety experiment, high limits test, expected 1 kg TNT equivalent, max .2 kt - failure.

Laplace

000000001957-09-08-00008 September 1957 12:59:59.8

PST (−8 hrs)

NTS Area B7b ~ 37°05′12″N 116°01′28″W / 37.0866°N 116.0245°W / 37.0866; -116.0245 (Laplace)

001512 !1,282 m (4,206 ft) + 230 m (750 ft)

balloon,
weapons development

XW-33 "Fleegle"

000010000 !1 kt

I-131 venting detected, 140 kCi (5,200 TBq)

[1][12][13][16]

The third of only four gun-type weapons, with Little Boy, Grable and Aardvark. The XW-33 was a gun shell.

Fizeau

000000001957-09-14-000014 September 1957 16:44:59.8

PST (−8 hrs)

NTS Area T3b 37°02′01″N 116°01′56″W / 37.0336°N 116.0323°W / 37.0336; -116.0323 (Fizeau)

001370 !1,220 m (4,000 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

XW-34 ?

000110000 !11 kt

I-131 venting detected, 1.7 MCi (63 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

LASL boosted fission device. Possibly a test of the XW-34 depth bomb.

Newton

000000001957-09-16-000016 September 1957 12:49:59.9

PST (−8 hrs)

NTS Area B7a ~ 37°05′12″N 116°01′28″W / 37.0866°N 116.0245°W / 37.0866; -116.0245 (Newton)

001742 !1,282 m (4,206 ft) + 460 m (1,510 ft)

balloon,
weapons development

XW-31

000120000 !12 kt

I-131 venting detected, 2.1 MCi (78 PBq)

[1][12][13][14][15][16]

LASL test of XW-31 variant, boosted primary in thermonuclear system mockup. Sounds like a fizzle, but no one says so.

Rainier

000000001957-09-19-000019 September 1957 16:59:59.45

PST (−8 hrs)

NTS Area U12b 37°11′45″N 116°12′15″W / 37.19573°N 116.20404°W / 37.19573; -116.20404 (Rainier)

002022 !2,295 m (7,530 ft) - 272.8 m (895 ft)

underground tunnel,
weapons development

W-25

000017000 !1.7 kt

 

[1][12][13][14][15][16][18]

First US underground nuclear test. Evaluate containment and detection of underground testing, formed a chimney of broken rock which provided data on possible underground engineering applications of nuclear explosives.

Whitney

000000001957-09-23-000023 September 1957 12:29:59.8

PST (−8 hrs)

NTS Area T2 37°08′18″N 116°07′06″W / 37.1383°N 116.1184°W / 37.1383; -116.1184 (Whitney)

001520 !1,370 m (4,490 ft) + 150 m (490 ft)

tower,
weapons development

W27 primary

000190000 !19 kt

I-131 venting detected, 2.9 MCi (110 PBq)

[1][12][13][15][16]

Test of boosted Swan primary in W-27 thermonuclear system mockup.

Charleston

000000001957-09-28-000028 September 1957 12:59:59.9

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Charleston)

001745 !1,285 m (4,216 ft) + 460 m (1,510 ft)

balloon,
weapons development

 

000120000 !12 kt

I-131 venting detected, 1.8 MCi (67 PBq)

[1][12][13][14][16]

UCRL test of a small "clean" tactical 2-stage thermonuclear device. Device fizzled when second stage failed to fire.

Morgan

000000001957-10-07-00007 October 1957 13:00:00.1

PST (−8 hrs)

NTS Area B9a ~ 37°08′05″N 116°02′30″W / 37.1347°N 116.0417°W / 37.1347; -116.0417 (Morgan)

001435 !1,285 m (4,216 ft) + 150 m (490 ft)

balloon,
weapons development

XW-45X1 Swan/Flamingo

000080000 !8 kt

I-131 venting detected, 1.2 MCi (44 PBq)

[1][12][13][15][16]

 

 

[1] Eksperimenti dizajnirani za proučavanje oružja u scenarijima simuliranih nesreća. Zapravo, koriste se za proveru koje vrste detonacija ne mogu da se dese u slučaju nesreće.

[2] Nuklearni test izveden 1953. Šifra „Grable“ odagrana je zbog toga što prvo slovo reči asocira na reč „gun“, odn. top, jer je bojeva glava bila fisiono oružje tog tipa. Bila je to jedina nuklearna granata ispaljena iz topa. „Grable“ je bila druga od samo 4 ikada ispaljene bojeve glave topovskog fisionog tipa (prva je bila „Little Boy“ oružje upotrebljeno u Hirošimi, dok su ostale dve bile W33; sva ostala atomska oružja su bila implozivnog tipa).

[3] Po Međunarodnom ugovoru iz 1996. godine, 4 tada jedine nuklearne sile (SAD, Rusija, UK i Francuska) su se obavezale da će zaustaviti sva nuklearna testiranja. Pre toga, prvi je odustao SSSR 1990, a zatim SAD 1991. Ne znam kako ali svi imaju načina da nekako izvrdaju dogovor...

Nemačka atomska bomba?

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...