Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Sem nekolicini psihotičnih militantnih tipova, nikom normalnom se ne dopada situacija u Evropi. Amerika ovih dana dovodi 25.000 NATO vojnika i najsavremenije protivraketne sisteme ’Patriot’ na granicu s Rusijom (na Crno more!), na šta Putin odgovara protiv-vežbom sa 100.000 vojnika, najvećom u poslednje vreme. U Poljsku se dovlače sveže vojne snage i pravi se ekonomsko-političko-vojna koalicija kojoj nema presedana ni u EU. Baltičke zemlje su logistički osnažene, jer stratezi sumnjaju da će napad možda doći s te strane. Ukrajina ne nova-stara neuralgična tačka razdora, jer svaki pokušaj zapada da ih uvuku u NATO Rusija će smatrati za objavu oružanog sukoba. Milijarde dolara svake godine odlaze zemljama poput Bugarske i Rumunije (Rumuni kupuju ’Patriote’ za rekordnih $4 milijarde!) da bi bile ’spremne’. Kako Rusija odgovara na sve to?

r1
NATO trupe stižu u vojne kampove po bugarskim selima na vežbe gađanja i pokazivanja snage.

r2
Pentagon je objavio sliku ruskog „Suhoja-27“ koji je prišao na „par metara“ od špijunskih aviona RC-135 na ruskoj granici na Baltiku. Cilj provokacija ovog tipa je merenje vremena reakcija protivnika, detekcija neprijateljskih radara i komunikacionih stanica, hvatanje šifri i redosleda komandi i sl.

Kopnene snage Rusije čine jednu od tri ogranka njihovih oružanih snaga[1]. Od prošle godine ne samo da su povećali brojnost u ljudstvu, već su nastavili trend modernizacije i obnove zastarele tehnike. Iako će do 2025. nabrojniji bojevi tenk u službi kopnene vojske biti obnovljena verzija „starog“ tenka T-72B3, ruski izvori tvrde da će proizvodnja najnovijih tenkova T-14 porodice „Armata“ dostići godišnji nivo od 20-30 jedinica, s tim da se trenutno radi na prvom kontingentu od 100 mašina.

r3
Najnoviji ruski stealth-tenk T-14. Prvi put je predstavljen na paradi 2015. Vojska je naručila 2.300 tenkova do 2020. Čudo od tehnike i u nekim stvarima jedinstven u svetu. Poseduje radar srednjeg dometa, ultraljubičastu HD-kameru od 360°, sposobnost detekcije neprijatelja po jonskom zračenju, itd. može da lansira sopstvene bespilotne letilice. Poseduje dinamički metalo-keramički oklop IV pokolenja „Malahit“ (ekvivalentan metalnom oklopu debljine 1 m!) otporan na 95% ručnih protivtenkovskih granata i potkalibarskih projektila

r4
BMP-3
. Težina – 18,7 t; posada – 3 + 7 vojnika;

S druge strane, u fazi razrade univerzalnih bojnih guseničnih oklopnih transportera srednje klase „Kurganec“ i „Bumerang“ pojavili su se određeni problemi, tako da neće ulaziti u službu pre 2019, iako su se prototipovi pojavljivale na poslednjim vojnim paradama. Kao privremenu meru, ruska vojna industrija će nastaviti proizvodnju bojevih modula „Berežok“ za samohotke BMP[2]-2, kupiti nekoliko stotina novih BMP-3 i modernizovati postojeću tehniku. Zbog svega toga, ključni prioritet je bačen na sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, u armiji zastupljene u vidu raketnih sistema „Buk-M3“, „Tor-M2“, S-300V4 i S-400. U toku je finalno doterivanje perspektivnog sistema S-500 „Triumfator“, čiji se ulazak u naoružanje očekuje u okviru sledećeg državnog programa.

r5
S-500
će biti neprobojan sistem za borbu protiv balističkih raketa srednjeg dometa (do 3500 km), stelt-ciljeva, bojevih glava, krstarećih raketa, dronova, i raketa brzine preko 5 mahova. To je pandan američkom sistemu THAAD.

Što se tiče Vazdušno-kosmičkih sila Rusije, najveće projektovane promene u državnom programu očituje se u odlaganju roka finiširanja strateškog bombardera PAK-DA, koji se sigurno neće u dogledno vreme uključiti u naoružanje, te se sada sprovode napori na obnavljanju proizvodnje bombardera Tu-160[3] („Blackjack“), što će dovesti do 50-60 novih jedinica, a biće modernizovani i postojeći park bombardera tipa Tu-160M2. Razrada Suhoja PAK-FA[4] nastavlja se tekućim tempom tako da će u sledećim godinama ovi avioni biti uključeni u vazduhoplovne snage. Međutim, najveći deo sredstava u okviru novog državnog programa vazdušnih aparata otići će na nabavku dokazanih i proverenih na delu aviona na Sirijskom nebu, kao što su Su-35, Su-34 i Su-30, kao i nekoliko lakih lovaca tipa MiG-35 i, naravno, borbenih helikoptera tipa Ka-52 i Mi-28N.

r6
Suhoj PAK-FA
(Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации). U projektu učestvije Indija (50:50) i Brazil.


https://youtu.be/m0qizoGOIQs

 

[1] 1992. Oružane snage Federacije su raspolagale sa 103 divizije i 1.400.000 vojnika. Već 4 godine kasnije broj je prepolovljen i od tada konstantno pada. Sve do prošle godine kada su imali samo 3 divizije. Danas, Rusija je „dala gas“ i ima 8 divizija i 270.000 vojnika.

[2] Mislim da su to samohotke (Боевая машина пехоты, БМП), široka klasa oklopnih bojnih mašina, čiji je osnovni zadatak brzo stizanje na mesto vojnih zadataka, zbog njihove velike pokretljivosti, naoružanja zaštite u uslovima primene nuklearnog oružja. BMP-2 je uveden u naoružanje 1977, ima automatski top 2A42 od 30 mm.

[3] Nadzvučni strateški bombarder, najveći i najjači nadzvučni vojni avion sa promenjljivom geometrijom krila u istoriji, kao i najteživojni avion na svetu. Ima dolet od neverovatnih 18.000 km!

[4] Stelt-lovac „T-50“ V generacije, pandan „Reptorima“ i F-35. Ministar vojske kaže da se očekuje da će serijska proizvodnja započeti 2018.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...