Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

pdf

КАЛИБР

ZAŠTO SE RUSKI NEPRIJATELJI PLAŠE
KRSTAREĆIH RAKETA 'KALIBR'

Iako Rusija proizvodi i druge pomorske krstareće projektile, čini se ipak da će 'Kalibr' ostati glavo obeležje pomorskih napadačkih sposobnosti Rusije u godinama koje dolaze. Verzija za suvozemno delovanje, u teoriji, nudi slične performanse kao američki 'Tomahawk', dok je protivbrodska supersonična varijanta vrlo smrtonosno otužje na vodi. Iako je Ruska mornarica daleko od američke po broju brodova, njena sposobnost razmeštanja dalekometnog oružja na brodove manje nosivosti čini nešto što US planere tera da se duboko zamisle.

krstarecaRaketaDD

Od početka devedesetih, Sjedinjene Države su sa brodova i podmornica lansirale na stotine krstarećih raketa 'Tomahawk'[1] ka ciljevima na Srednjem Istoku, Severnoj Africi, delovima bivše Jugoslavije[2] i Avganistanu. Leteći brzinom oko 900 km/h – približno brzinom nekog erlajnera – 'Tomahawci' mogu da pogode mete udaljene čak preko 2.500 km, čineći ih popularnim mada skupim oružjem, koje Amerikancima omogućava snažne udare bez potrebe angažovanja kopnenih trupa.

Međutim, Sjedinjene Države i Britanija – koja jedina još ima 'Tomahawke' – nisu više jedine zemlje koje su u stanju da vode ratove dalekometnim krstarećim raketama.

7. oktobra 2015, ruska raketna fregata 'Dagestan' klase 'Gepard' i tri male korvete klase 'Bujan' krenuli su iz svojih luka u Kaspijskom moru i sa vertikalnih lansera ispalili 26 krstarećih projektila 'Kalibr' tipa 3M-14T. Devet metara dugi projektili su preleteli 1.500 km iznad teritorije Iraka i Irana pre nego što su udarili na 11 ciljeva u Siriji, koje su držali borci ISIS-a i pobunjenici Sirijske armije. Iako je Pantagon tvrdio da su četiri projektila skrenula sa kursa i pala u pusinju Irana, bila je to ipak demonstracija dalekometnih sposobnosti za napad kakve poseduje samo nekoliko zemalja na svetu.

Nakon još jednog udara sa osamnaest raketa 'Kalibr' sa 'Dagestana' krajem novembra, 9. decembra 2015. unapređena dizel-električne podmornica klase 'Kilo', 'Rostov-na-Donu', ispalila je iz Sredozemlja salvu projektila 'Kalibr' na ciljeve u Siriji, označivši time borbeni debi modernih ruskih podmorničkih snaga[1]. Godine 2016. ruske fregate su sa Mediterana udarile po Alepu i Idlibu sa najmanje još tri salvi krstarećih raketa.

 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(15 strana, 2,2 MB)
download

pdf

3


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...