Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kažu da je Ronaldo prošle godine zaradio \(104 miliona a da je bolji od njega bio samo Mesi sa \)110 miliona. Nole je uzeo samo \(16 miliona, a LeBron će za 4 godine uzeti \)150 miliona. Ove godine je jedan beli bezbol igrač potpisao astronomski ugovor od preko \(400 miliona za 20 godina! Tajger Vuds će postati prvi sportista koji će zaraditi milijardu! Mnogo? Gde ide ovaj svet! Nekada je bilo drugačije... 'Malo morgen', što rek'o Sloba. Čitaj dalje.

gaius

104. godine posle Hrista u Portugalu se u gradu Lamecumu(današnjem Lamegu) rodio Gaius Appuleius Diocles. Otac se bavio malim poslom prevoženja tereta tako da je porodica solidno živela. Mali diokle je voleo konje i takmičenja, pratio je kladionice i vredno trenirao, tako da je sa 18 godina otišao u Kataloniju, u grad Ilerdu (današnju Leridu), i počeo da vozi trkačke kočije. Serijom pobeda se okuražio i odlučio da ode u tadašnji centar sveta, u grad Rim. Ubrzo je zavredio da počne da se takmiči u 'prvoj ligi' glavnog grada Rimskog carstva.

Takmičio se pod imenom Lamekus, što ga je podsećalo na rodni grad. bio je toliko popularan da je u centru grada njegova statua postavljena na vrh fontane ispred glavnog parka u centru grada.

Lamekus se najčešće takmičio u najatraktivnijoj kategoriji, ono šta je danas u klasi Formule 1, a to su četvoroprezi. Bio je poznat po tome što je posedovao izuzetno retkog konja ducenariusa(visoki čin u vojsci), koji je pobedio u najmanje 200 trka. Sačuvani podaci otkrivaju da je Lamekus pobedio u 1462 od 4257 trka učetvoroprega u kojima je učestvovao a da je u još 1438 bio uglavnom drugi. Šampioni u trkama su bili najslavniji drevni atletičari, slavni makar kao poznari rimski Cirkus Maksimus, stadion na kome su održavane trke. Stadion je bio najveći u carstvu a mogao je da primi oko 150.000 gledalaca. U zlatno doba, stadion je bio pun i po 135 dana godišnje. Pošto je Lamekus bio takav šampion, svaka njegova pobeda je bila pravi urnebes. Mnoge od svojih pobeda izvodio je tako što je vozio sa strane i čuvao snagu a onda u poslednjem momentu, u poslednjem krugu, davao 'gas' svojim konjima i presecao vrpcu u bukvalno poslednjim metrima.Publika je to obožavala. Svaka njegova trka je postajala 'događaj dana'. Naravno, sve to mu je donosilo mnogo novaca. Zvanični pedantni podaci u rimskim knjigama beleže da je ovaj 'aurige', kako su zvali vozače, zaradio ukupno 35.836.120 sestervija, što je odgovaralo 358.350 zlatnika, ili 2600 kg zlata, što je oko \)17 milijardi današnjih dolara, što je bila vrednost jednogodišnje potrošnje žita za čitav grad Rim, ili trošak za armiju na njenom vrhuncu za petinu godine. Kako danas pišu istoričari, bio je 'najbolje plaćeni sportista svih vremena. Prestao je da se trka u 42. godini, što je bilo neuobičajeno mnogo, jer su mnogi šampioni ginuli jako mladi (Fuskusu 24, Krescensu 22, Aurelije Molicijeu 20)

g2

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...