Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Dosada smo čitali o raketama lansiranim s klasičnih kopnenih kosmodroma,sa velikih transportnih vozila, pa o raketama koje poleću sa morskih platformi - kosmodroma,onih sa nuklearnih podmornica i raketa koje na put polaze sa stratosferskih balona.Ali verovatno niste čuli za balističke rakete koje poleću sa -vozova ?!?

Voz_1

Država vlasnik / proizvodjač SSSR
ICBM-Projektil
Projektil u položaju
za lansiranje

Naziv Молодец RS-22B
NATO klasifikacija    SS-24 ,,Scalpel,,
Vozilo železničkog transporta nosač ICBM  projektila
Dizajner VF Utkin
ProjektilI
Tip RT-23 UTTH
Dužina 23,0 m
Promer 2.4 m
Početna težina 104,80 t
Stanje orudja
Stavljen van pogona
Komandna-soba

Godine 1969 u Sovjetskom Savezu je potpisan prvi doKument o dizajniranju posebne vrste vozova - nosača balističkih projektila.Verovalo se da su oni zbog svoje pokretljivosti i trajnosti u stanju preživeti takozvani ,,First Strike,, i uzvratiti nuklearnom odmazdom. Stroga ispitivanja su obavljena u različitim klimatskim zonama SSSR - a (od tundri do pustinja) kada je ukupno predjeno više stotina hiljada kilometara puta.

Testovi balističkih projektila RT-23 UTTH obavljeni su  na kosmodromu  ,,Plesetsk,, Težina rakete je oko stotinu tona. Bilo je predvidjeno da ova vrsta vozova (napravljeno ih je na desetine) koja u mirnodopskim uslovima izgleda kao svako drugo prevozno sredstvo tog tipa, bude opremljena posebnim lanserom koji stupa u dejstvo nakon otvaranja pomičnog krova.

Projektili imaju nekoliko originalnih tehničkih ,,caka,, koje su omogućile nešto kraće telo u odnosu na druge rakete tog dometa a radi lakšeg ,,pakovanja,, u spremište voza. Start raketa je mogao biti obavljen sa bilo koje  tačke rute. Većina ovih vozova je sada u penziji ali s obzirom na trend obnavljanja ruske vojne moći - ko zna...

Author: Oliver Jovanović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 22 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...