Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kanadski avion-amfibija postao je sinonim za sve avione svoje vrste

kanaderi1

Nekoliko aeronautičkih i srodnih tvrtki u Kanadi iza sebe ima izuzetno uspješnu povijest izrade vojnih i civilnih aviona. Dio njih plod je vlastitih projekata a dio licencno građenih. Neki od projekata Canadair-a bili su toliko ispred svog vremena da su ih čak i glavni saveznici, SAD, primorali da unište ne samo avione već i svaki papirnati trag projekta (CF-105, Arrow). Kad spominjemo „kanadere“, kod nas udomaćemo i izvedeno iz naziva „kanada+air“, onako kako ih doživljavamo u javnosti moramo spomenuti barem ove tri tvrtke; Canadair Ltd., Bombardier Inc., Viking Air Ltd. i De Havilland Aircraft of Canada Ltd., radi se o konglomeratu aeronautičkih kompanija koje često zajedno rade na projektiranju, izradi, modernizaciji  i održavanju aviona i pripadajuće infrastrukture.

Na našim prostorima sa zračnim vatrogascima-kanaderima prvi se puta susrećemo 1981. Tada je Jugoslavija od Kanade kupila pet aviona tipa CL-215. Od njih je formirana vatrogasna eskadrila JNA stacionirana u vojnoj bazi Zemunik kod Zadra. Četiri od njih pet preživjeli su do raspada Jugoslavije. Jedan (CL-215 reg.br. 72201) se srušio 11.07.1984. nedaleko Zadra. Posada Jugoslavenskog kanadera i dan danas drži svjetski rekord u broju izbačenih vodenih bombi u jednom danu. Čak 225 vodenih bombi izbacili su piloti Katanić i Kujunđić tijekom 24h pri gašenju velikog požara na Hvaru 1983. Danas je sigurnosna norma 70-80 izbačaja po pilotima dnevno! Ovi su se avioni koristili i za zaprašivanje komaraca te šumskih i poljoprivrednih štetnika. Srbija je ova četiri primjerka prodala Grčkoj privatnoj tvrtci 1995. obzirom njihov reljef ne omogućava sigurno i kvalitetno korištenje istih.

Republika Hrvatska osnovala je 1994. U sklopu HRZ 855. protupožarnu eskadrilu koju su te godine činili dva CL-215 iznajmljena od kanadske tvrtke Bombardier Aerospace. Godinu dana kasnije kupljena su dva primjerka CL-215. Korišteni su do 2003., nakon toga vraćeni proizvođaču. Prvi od ukupno šest kanadera poboljšanog tipa CL-415 pristigao je 1997. a posljednja dva  2009.odnosno 2010. Danas RH u planu nabavke ima i dva CL-515 (njihova službena proizvodna oznaka danas; DHC-515), najmodernija verzija aviona ovog tipa i namjene kanadskih proizvođača čija proizvodnja upravo treba započeti. Ova dva CL-515 stići će u RH 2026.

Povijest kanadera datira još iz šesdesetih godina prošlog stoljeća. Dana 23.10.1967. poletio je prototip prve verzije CL-215. Serijska proizvodnja započela je u ljeto 1969. i trajala do 1990. pri čemu je napravljeno stotinu dvadeset i pet letjelica. Tijekom tog vremena a i kasnije, pa i danas, CL-215 prolazili su kroz redovne remonte i nekoliko modernizacija od kojih se ističu CL-215T sa novim motorima. Prvi let potentnijeg i modernijeg CL-414 dogodio se 06.12.1993., serijska proizvodnja započela je godinu dana kasnije te trajala sve do 2015. pri čemu je proizvedeno 95 primjeraka. Aktualna inačica CL-515 proizvoditi će se u Calgaryu, serijska proizvodnja trebala bi otpočeti uskoro.

Kanaderi su se proteklih desetljeća pokazali kao izvrsni avioni te ih koristi veći broj zemalja čije geografske i reljefne karakteristike to omogućavaju. Za neka drugačija podneblja koriste se avioni različitog inženjerskog pristupa. Robusne i sigurne letjelice na svakom letu izložene su teškim uvjetima eksploatacije. Izvrsni piloti po nekoliko desetaka puta tijekom dana slijeću i polijeću, zasipaju vodom požarišta.  Za vrijeme operativne uporabe u fatalnim udesima diljem svijeta izgubljeno je 19 primjeraka CL-215 te 11 primjeraka CL-415.

Ovisno o tipu i međuverziji kanaderi su dugački dvadesetak metara s rasponom krila od tridesetak metara a visina od tla do vrha vertikalnog stabilizatora iznosi oko devet metara. Posadu čine dva člana, pilot i kopilot. Radna brzina kanadera je 250-300km/h, maksimalna skoro 400km/h. Za polijetanje i slijetanje dovoljna je pista dužine 700m. Preko 6.000 litara vode uzme sa vodene površine za samo 12 sekundi pri čemu mora  imati otvorenu vodenu liniju duljine najmanje 1300m.

Pored kanadera postoje i druge vrste i tipovi „kanaderskih“ zrakoplova o čemu čitajte u narendim danima na našem portalu..

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 4 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 10 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...