Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Prema izveštaju američkog Udruženja za prodaju čestitki, oko 85% svih čestitki za Dan sv. Valentina u SAD kupuju žene. "Dan zaljubljenih", kako mi tepamo ovom "prazniku", predstavlja drugi najveći praznik u toku godine prema broju prodatih čestitki, posle Božića, sa oko 1,4 miliona čestitki razmenjenih prošle godine.

Najstarija sačuvana čestitka za Dan sv. Valentina nalazi se u Britanskom muzeju u Londonu. 1849. godine, umetnica i biznismenka (valjda se tako kaže? Ne može "biznisvumenka"!) iz Masačusetsa, Ester Howland, sa oduševljenjem je primila čestitku od svog prijatelja iz Engleske.

Ko slavi, neka mu je alal: Srećan Dan Zaljubljenih!

Interesantno je da neki verski fanatici povezuju ovaj dan (tj. datum) sa svetim Trifunom, kao našim praznikom naspram imerijalitsičkog i potrošačkog praznika uveženog sa Zapada.

Elem, Trifun je bio Hričćanin iz III veka, koga su Katolici još davno proizveli u sveca. Njegovo poštovanje kao sveca započeto je nakon što su mu zbog verovanja u Hrista odrubljena glava. Telo mu je nakon smrti prenešeno u rodnu Kampsadu, grad u tadašnjoj rimskoj provinciji Apamei, zatim u Carigrad, a odatle u Kotor.

Danas je on zaštitnik grada Kotora, i tamo se, kažu, slavi već 1200 godina. Sv. Trifun se slavi i u Dubrovniku, ali ne na današnji dan i zove se sveti Tripun, a u talijanskom Bariju se često okupi i preko 300.000 vernika.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 15 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...