Kina je 2. februara obavila šesto kosmičko lansiranje u ovoj godini! Podsećamo, 2017. Kina je obavila "samo" 16 lansiranja (dva neuspešna), tako da je sa šest uspešnih lansiranja za samo mesec dana u 2018. nagoveštaj veoma ambicioznih planova Kine u kosmosu.

k1

Najmnogoljudnija zemlja, naime planira čak 45 lansiranja ove godine.

Drugog februara, Kina je u kosmos lansirala naučni seizmo-elektromagnetni satelit ZH-1, namenjen predvidjenja zemljotresa. Satelit je mase 730kg i izradjen je u saradnji sa Italijanskom kosmičkom agencijom.      

Skupa sa ovim satelitom, u kosmos su lansirani i šest propratnih malih satelita mase od 37 do dva kilograma. Dva satelita su izradjena u Argentini, dva u Danskoj i dva, namenjena obrazovanju u Kini.

Kao lanser upotrebljena je raketa-nosač CZ-2D.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • vlado said More
  kao i uvek, odlican JE autor ...Drago D,... 8 sati ranije
 • vlado said More
  a SMS, od 200 din, 500 din, jednokratno... 9 sati ranije
 • vlado said More
  odlican tekst, kao i uvek. majstor je... 9 sati ranije
 • vlado said More
  Vladimir99
  dobro vece, hvala na divnom... 10 sati ranije
 • dragant said More
  Ako bi se postavio jedan svemirski... 19 sati ranije

Foto...