Zvuči interesantna ideja da se u orbitu oko Zemlje ubaci satelit koji reflektuje Sunčevo svetlo i usmerava ga, gde već želite. Kinezi žele da to bude Čengdu, glavni grad pokrajine Sičuan, koji inače ima blizu četiri miliona stanovnika. Kinezi bi rekli: gradić. Satelit će, dakle, da lebdi na niskoj orbiti,  nekih 500 kilometara iznad gradića, i razbijati noć na ulicama te tako štedeti energiju, a time i renminbe (=zvanična valuta u Kini; juan je opet jedinica renminiba, ali ko će to pamtiti). A kada na nebu bude i prirodni Mesec, njihov zajednički sjaj biće čak osam puta jači nego što je to slučaj kada veštačkog nema. I to treba da bude urađeno do 2020. godine. A dve godine nakon toga nebo će biti bogatije za još tri veštačka Meseca koje će vredni Kinezi instalirati do tada, tako da će biti milina šetati se noću ulicama grada. Romantika sa tri do četiri Meseca.

IMG 1543 u mg
Mesec nad gradom: Miroslav Grnja

Prednost ovih veštačkih meseca, nad prirodnim je što se mogu isključiti. Ili usmeriti na neko drugo mesto kojem je svetlo potrebnije. Ali glavno je to što bi se veštačkim mesecom troškovi za električnu energiju drastično smanjili. 

Meseci bi mogli, u prvoj fazi da osvetle noću površinu od 50 kvadratnih kilometara čime bi se uštedelo čak 1,2 milijarde juana, što u američkim dolarima iznosi 174 miliona, godišnje. Tri veštačka meseca bi imala znatno veću moć te bi svetlom pokrivala 3.500, pa čak i preko 6.000 kvadratnih kilometara.

Problem je, kako neki smatraju, navika ljudi i životinja da spavaju po mraku. Oni se pribojavaju da bi im konstantno dnevno-noćno svetlo smetalo. Ali planeri ne očekuju veće negodovanje. Pre svega, prvo će se vršiti, kažu, testovi u nenastanjenom području (kojih Kina ima u izobilju) kako bi se utvrdili svi i pozitivni i negativni efekti. Sem toga, na nebu  veštački mesec neće biti velik kao prirodni. Sa Zemlje posmatrano nebo će imati samo jednu sjajnu zvezdu više i ništa više. 

Sve je to tako jednostavno i divno da se čovek zapita, a kako tako nešto nije nikom ranije palo na pamet? Pa, zapravo i jeste. Pre dvadesetak i nešto više godine Rusi su već pokušali nešto slično. Ali su od plana odustali nakon problema sa jednim satelitom. Kod njih se verovatno radilo, ne o čvrstoj nameri da naprave uštede energije, već o vršenju nekog eksperimenta.

Dakle, sve je to divno, ali postoje i neke sumnje u uspeh veštačkog meseca o čemu ćemo reći nešto u sutrašnjem članku.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...