Već nekoliko dana čekam da neko od naših dobrih poznavalaca astronautike napiše nešto o ovoj temi koja uznemirava pola sveta, ali niko da prozbori nešto. Ispašće da pišemo samo kada Kina postigne neki lep uspeh.

DugiMars

Evo o čemu se radi. Od pre neki dan glavni segment kineske letelice Long March-5b mase 18 tona i širine 30 metara nekontrolisano leti orbitom oko planete i, kako se procenjuje, upravo ovog vikenda pašće na Zemlju. Naravno, nije to prvi put da nešto sa neba, nešto što je čovek pravio, padne na zemlju, ali ovde je problem što se ne zna precizno kada će pasti i, što je još gore, ne zna se gde će pasti. U poslednjih nekoliko decenija ništa masivnije nije ugrožavalo Zemlju. 

Opasan segment je sada predmet brižljivog posmatranja, a SAD su u četvrtak izjavile da za sad ne planiraju njegovo obaranje jer se svi još nadaju da će objekat sleteti tamo gde neće ugroziti ničiji život i imovinu. Takvo bezbedno mesto je, svakako okean ili neko drugo zemaljsko bespuće. 

zona pada BBC

Gde će pasti jezgro rakete? (BBC News)

Razni stručnjaci za modeliranje svemirskog otpada prave grube procene po kojima se pad može očekivati kasno u subotu ili pak rano u nedelju. Postoje i grube procene ugroženog područja koje obuhvata dobar deo planete i to do 41,5 stepeni severno i 41,5 stepeni južno, a to znači da su potencijalno ugroženi i neki od najvećih i najznačajnijih gradova: Peking, Njujork, Rio de Ženairo, Lagos i Sidnej. 

Ono što se zna to je da ovaj segment, koji čini jezgro letelice Dugi Marš i koji je 29. aprila izveo raketu u orbitu, nakon što je u svemir po planu izbačen korisni teret (prvi modul buduće kineske svemirske stanice),  polako gubi visinu. Brzina pada zavisi od gustine atmosfere u koju segment uleće što je za sad nedovoljno poznat podatak.

No da ne širimo paniku, jasno je da će većina ovog segmenta, ako ne i ceo, sagoreti u atmosferi. Ipak neki njegovi delovi sa visokom tačkom topljenja mogu preživati pad i udariti u tlo. Pa i tada je opasnost po ljudske živote ili imovinu zapravo veoma mala jer je verovatnoća pada na naseljeno mesto takođe veoma mala. Kao što se iz priložene ilustracije vidi, mnogo je više nenastanjenog prostora na koji delovi segmenta kineske rakete mogu pasti: a to su okeani, pustinje i prašume. 

Kineski zvaničnici govore da opasnosti gotovo da i nema i ističu da i sami budno prate segment te da će blagovremeno preduzeti odgovarajuće mere ukoliko za njima bude potrebe.

Ima međutim onih koji optužuju Kinu za nemar, jer se slično već dogodilo i prilikom prethodnog lansiranja ove iste kineske rakete, kada su krhotine pale na Obalu Slonovače. 

Nadamo se da ćemo za dan ili dva pročitati kako se, što se pada dela kineske rakete tiče, nije dogodilo ništa. 

Prema: https://www.bbc.com/news/science-environment-57013540 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 6 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 15 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...