Već nekoliko dana čekam da neko od naših dobrih poznavalaca astronautike napiše nešto o ovoj temi koja uznemirava pola sveta, ali niko da prozbori nešto. Ispašće da pišemo samo kada Kina postigne neki lep uspeh.

DugiMars

Evo o čemu se radi. Od pre neki dan glavni segment kineske letelice Long March-5b mase 18 tona i širine 30 metara nekontrolisano leti orbitom oko planete i, kako se procenjuje, upravo ovog vikenda pašće na Zemlju. Naravno, nije to prvi put da nešto sa neba, nešto što je čovek pravio, padne na zemlju, ali ovde je problem što se ne zna precizno kada će pasti i, što je još gore, ne zna se gde će pasti. U poslednjih nekoliko decenija ništa masivnije nije ugrožavalo Zemlju. 

Opasan segment je sada predmet brižljivog posmatranja, a SAD su u četvrtak izjavile da za sad ne planiraju njegovo obaranje jer se svi još nadaju da će objekat sleteti tamo gde neće ugroziti ničiji život i imovinu. Takvo bezbedno mesto je, svakako okean ili neko drugo zemaljsko bespuće. 

zona pada BBC

Gde će pasti jezgro rakete? (BBC News)

Razni stručnjaci za modeliranje svemirskog otpada prave grube procene po kojima se pad može očekivati kasno u subotu ili pak rano u nedelju. Postoje i grube procene ugroženog područja koje obuhvata dobar deo planete i to do 41,5 stepeni severno i 41,5 stepeni južno, a to znači da su potencijalno ugroženi i neki od najvećih i najznačajnijih gradova: Peking, Njujork, Rio de Ženairo, Lagos i Sidnej. 

Ono što se zna to je da ovaj segment, koji čini jezgro letelice Dugi Marš i koji je 29. aprila izveo raketu u orbitu, nakon što je u svemir po planu izbačen korisni teret (prvi modul buduće kineske svemirske stanice),  polako gubi visinu. Brzina pada zavisi od gustine atmosfere u koju segment uleće što je za sad nedovoljno poznat podatak.

No da ne širimo paniku, jasno je da će većina ovog segmenta, ako ne i ceo, sagoreti u atmosferi. Ipak neki njegovi delovi sa visokom tačkom topljenja mogu preživati pad i udariti u tlo. Pa i tada je opasnost po ljudske živote ili imovinu zapravo veoma mala jer je verovatnoća pada na naseljeno mesto takođe veoma mala. Kao što se iz priložene ilustracije vidi, mnogo je više nenastanjenog prostora na koji delovi segmenta kineske rakete mogu pasti: a to su okeani, pustinje i prašume. 

Kineski zvaničnici govore da opasnosti gotovo da i nema i ističu da i sami budno prate segment te da će blagovremeno preduzeti odgovarajuće mere ukoliko za njima bude potrebe.

Ima međutim onih koji optužuju Kinu za nemar, jer se slično već dogodilo i prilikom prethodnog lansiranja ove iste kineske rakete, kada su krhotine pale na Obalu Slonovače. 

Nadamo se da ćemo za dan ili dva pročitati kako se, što se pada dela kineske rakete tiče, nije dogodilo ništa. 

Prema: https://www.bbc.com/news/science-environment-57013540 


Komentari  
ddragovic
0 #7 ddragovic 12-05-2021 21:01
Šta reći?
Sve je zagađeno politikom.
Sad (12. maj) čitam da su hakeri u SAD izazvali blokadu glavnog naftovoda i da traže ogromne pare od kompanije. Ona je brže-bolje objavila da su za to krivi Rusi (!) i traže da im država pomogne. Narod je u panici i pravi kilometarske redove ikao benzina IMA, ali...
Hoću da kažem, sve je zagadila politika
damirko
+5 #6 damirko 09-05-2021 12:49
Danas 09.05.2021. ostaci rakete pali nad Indijskim okeanom. Kao i inače kad su u pitanju kineske rakete.
Accu
+1 #5 Accu 09-05-2021 00:19
Ukoliko imate sreće da ubodete trenutak u kojem sajt nije preopterećen ovde imate LIVE praćenje trenutne pozicije.

https://www.n2yo.com/satellite/?s=48275
Miki
+1 #4 Miki 08-05-2021 21:15
Viši raktni stepeni uglavnom padnu u predviđeno nenaseljeno područje. Nije uobičajeno da se ne zna gde će pasti, i da je moguća regija ovoliko široka.
Ne znamo da li zapadnjaci preteruju, ili Kinezi zanemaruju. Teško je izbalansirati bez preciznih podataka koje ni jedni ni drugi se baš ne utrkuju da objave i objasne.
Aleksandar Zorkić
+3 #3 Aleksandar Zorkić 08-05-2021 20:40
Citat Jov:
Je li ovdje došlo do neke greške ili je Kina unaprijed znala da će ostaci rakete ostati nekontrolisani u svemiru?

Zavisi koga pitate :). Kineski zvaničnici kažu da zapadnjaci preteruju u svojim izveštajima i da ovo nije ništa naročito. Zapadnjaci kažu: Kinezi pokazali veliki nemar, ovo nije prvi put da im se tako nešto desilo u zadnjih nekoliko godina.
damirko
+2 #2 damirko 08-05-2021 16:31
Samo kineski dijelovi raketa padaju na zemlju. Zato, ukoliko vodite brigu o ekologiji, koristite isključivo zapadne lansere. Rekoše autori projekta Starfish Prime.
Jov
+1 #1 Jov 08-05-2021 10:47
Je li ovdje došlo do neke greške ili je Kina unaprijed znala da će ostaci rakete ostati nekontrolisani u svemiru?
Dodaj komentar