Drugim rečima, da li recimo milijardu kubnih svetlosnih godina 'praznog' kosmosa između galaksija ima ikakvu masu?

Naravno da ima, a račun daje pomalo iznenađujući rezultat!

prazninaZa početak, pokazuje da milijarda kubnih svetlosnih godina međugalaktičkog kosmosa teži otprilike koliko i naše Sunce... ali kopajmo dublje.

Procenjuje se da deep space između galaksija sadrži oko 0,25 atoma vodonika u svakom kubnom metru kosmosa. Za poređenje, najbolji vakuum koji može da napravi čovek ovde na Zemlji sadrži oko milijardu atoma po kubnom metru!

Jedna svetlosna godina = 1016 metara.

Jedna kubna svetlosna godina = (1016)3 = 1048 kubnih metara

Milijardu kubnih svetlosnih godina = 1057 kubnih metara.

Masa jednog atoma vodika = 1,67 × 10−27 kg

Masa atoma vodonika u milijardu kubnih svetlosnih godina = 0,25 × 1,67 × 10−27 × 1057 = 4,2 × 1029kg, tj. oko jedne petine mase Sunca.

Međutim, treba da uzmemo u obzir još dve dodatne činjenice:

U galaksijama i međugalaktičkom prostoru postoji oko 5 puta više tamne od 'obične' materije.

Milijardu kubnih svetlosnih godina je NIŠTA u poređenju sa prostranstvom međugalaktičkog prostora. Normalno je da su galaksije udaljene oko milion svetlosnih godina jedna od druge, tako da bi veličina prosečne praznine između njih mogla biti oko 1018 (milijardu milijardi) kubnih svetlosnih godina, ili milijardu puta više od rezultata našeg prethodnog izračuna !

Dakle, ukupno, uprkos neverojatno maloj gustini međugalaktičkog prostora, njegova masa je zapravo usporediva sa samim galaksijama; kontraintuitivni rezultat koji ilustruje nedokučivu veličinu univerzuma.

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...