U više medija, pa čak i u jednim ruskim novinama objavljena je u zadnjih nekoliko dana zanimljiva vest o predstojećem osnivanju Kosmičke agencije Srbije. Dakle, konačno i to će se desiti. Dugo smo čekali, ali isplatilo se. Svi fanovi astronautike u Srbiji mora da su poskočili od sreće kad su pročitali naslov: Srbija dobija svemirsku agenciju . Pa i ja sam, naravno, ali... već posle naslova nešto mi sve bilo čudno i sumnjivo.

PKS-detalj
Detalj, kliknite na sliku

Vest počinje ovako: „Krajem septembra dr Veselin Sjekloća, potpredsednik Privredne komore Srbije, na konvenciji u Klivlendu delegatima Kongresa srpskog ujedinjenja saopštio je da "Srbija uskoro dobija svoju svemirsku agenciju". “ Hm, lepo, divno, uzbudljivo i tako to... samo kakve veze Privredna komora Srbije ima sa Kosmičkom agencijom??? (a kakav je to Kongres srpskog ujedinjenja, neću ni da razmišljam). I zar tako vrednu i važnu vest ne bi trebalo javnosti da saopšti bar predsednik bilo čega a ne potpredsednik? A još više me je zbunilo što na sajtu Privredne komore Srbije među potpredsednicima nema nikakovog Sjekloće??!!!

A zatim, ceo članak je kao da ga je sastavio neki kinac koji istina ne shvata tačno o čemu piše ali je lekciju lepo naučio na pamet.  Kaže se kako je 2006. Srbija dobila ponudu da postane pridruženi član Evropske svemirske agencije i da je tu ponudu dobio Miroslav Vesković, dekan novosadskog PMF. Nekako mislim da se takva ponuda ne daje jednom dekanu, pa makar on bio i profesor Vesković. Sem toga baš u to vreme sam prof. Veskovića intervjuisao za Astronomiju i znam da nije bila u pitanju nikakva ponuda Ese nego samo želja profesora Veskovića da pokrene domaću javnost, stručnu i onu širu, da počne da razmišlja o članstvu. I zato je organizovao predavanje dr Mateo Takonija iz Ese, koga inače lično poznaje.

A onda dalje u tekstu sledi čudo: „"SAD nameravaju da nastave sa letovima na Mesec, odakle će 2020. da se realizuje prvo ljudsko putovanje na Mars.“. Ova vest je velika novost i za same Amerikance. A posle, u sledećem pasusu sledi totalna konfuzija jer se kaže da „NASA planira da svoju prvu ljudsku posadu pošalje na Mars 2040. godine“. Pa sad, jel 2020, ili 2040?

A u sledećim novimana se kaže: „da ozbiljne svemirske agencije imaju Kina, SAD, EU, Rusija i Ukrajina.“ Ispada da Japan Indija itd. nemaju ozbiljne svemirske agencije što je malo čudno.

Tu se kaže i „Srbija će uskoro postati jedina u regionu koja će dobiti ovakvo telo“. Dr Sjekloća međtutim ne zna da takve agencije već odavno imaju Mađarska, Rumunija i Bugarska. Što je takođe čudno.

Dobro, hajde da se svi zajedno nadamo da su moje sumnje neosnovane. Sve bi nas to radovalo.

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...