Prvo lansiranje nove rakete-nosače (RN) lake klase "Sajuz-2.1v" (ranije poznatoj pod imenom "Sajuz-1") sa novim gornjim potisnim blokom "Volga" planira se u periodu mart-april 2013.

Koristan teret RN će biti ili jedan od satelita Univerziteta Lomonosov, ili satelit "Aist" koga je projektovala grupa studenata Samarskog univerziteta.

Prvo lansiranje nove RN bilo je planirano prošle godine, ali je zbog finansijskih problema prebačeno za oktobar ove godine. Medjutim, posle eksplozije motora RN tokom testiranja u podmoskosvkom Naučno-istraživačkom centru raketno-kosmičke industrije (NIC RKP) do koje je došlo u avgustu, usledilo je novo

Raketa se inače već nekoliko meseci nalazi na kosmodromu Pleseck gde prolazi kroz detaljna ispitivanja. 

Kao ostale RN poznate serije "Sajuz" i ovaj lanser je projektovan u CSKB "Progres" u Samari. Medjutim, u odnosu na ostale, RN "Sajuz-2.1v" je vrlo specifična. Na prvom stepenu RN se umesto poznatih raketnih motora (RM) serije RD, nalazi RM NK-33, pozajmljen sa sovjetske mesečeve RN N1. Zanimljivo, od poslednjeg starta N1 pre 40-tak godina, NK-33 nikada nije korišćen na sovjetskim/ruskim RN. U vreme posle raspada SSSR-a motor je prodat Amerikancima. Stručnjaci kompanije Aerojet sada rade na integraciji NK-33 na lanser Tarurus-2.

Takodje, nema četiri dobro poznata bočna bustera, tako da je od RN "Sajuz" upotrebljen centralni blok kao prvi stepen na kome je instaliran jedan RM NK-33. Da bi omogućila intergraciju novog RM, donja sekcija prvog stepena ima za oko pola metra veći prečnik (2.66m). Za novu RN biće korišćena ista lansirna rampa i postojeća infrastruktura na Plesecku (uz minimalne modifikacije). Dvostepena verzija RN "Sajuz-2.1v" visine 44m i mase oko 160t, može iz Plesecka da izbaci u nisku orbitu nagiba 62.5 stepeni koristan teret mase 1.5t-2.4t. 

Ovo je inače drugi projekat lake RN na kome se radi u Rusiji. Dugo-odlagano lansiranje nove ruske lake RN "Angara" kompanije "Hruničev" se očekuje takodje u periodu od nekoliko meseci, tako da se izmedju dve vodeće ruske kompanije koje se bave proizvodnjom RN odvija svojevrsna konkurencija.   

soyuz1 lv 2008ila 2 osi rollout B 1

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...