Charles F. Bolden Jr.
bolden
Rođen 19. avgusta 1946.
Mesto rođenja: Columbia, South Carolina
Nacionalnost Amerikanac
Zanimanje
: General major, SAD, astronaut
Vreme u svemiru: 28 d 8h 37m
Misije: STS-61-C, STS-31, STS-45, STS-60

Iako smo u Astronomiji broj 36 najvili da će sledeći Nasin administrator biti Džonatan Greješen po svemu sudeći to neće biti tačno. Naime ovih dana sa predsednikom SAD, Barakom Obamom, uskoro treba da se sastane Čarls Bolden (Charles F. Bolden Jr.) i to u zvaničnoj poseti što je za analitičare ubedljiv znak da će ovaj bivši astronaut stati na čelo najmoćnije svemirske agencije u Sunčevom sistemu, ako ne i u čitavom spiralnom kraku kome pripadamo :). Da podsetimo, po protokolu, kada na čelo Bele kuće u SAD dođe nov predsednik onda službenici državne admisitracije formalno ponude ostavke kako bi novi predsednik mogao da formira svoj tim službenika. Ostavka Majkla Grifina, dosadašnjeg prvog čoveka Nase, je međutim prihvaćena i od tada je mesto administratora Nase upražnjeno.

Pred novim administratorom stoje neki ključni zadaci, povlačenje spejs šatlova iz upotrebe i razvoj novog svemirskog volzila za ljudsku posadu kojim Nasa namerava da sledećih decenija krene u osvajanje svemira.

Bolden je imao četiri leta u svemir i više od 680 orbita oko planete. Ukoliko dođe na čelo Nase biće prvi afroamerikanac na tom položaju.

 


SVI NASINI ADMINISTRATORI

 


Dodaj komentar