Uz svo poštovanje koje imam prema našim komentarorima koji se, bez ikakve sumnje, duboko razumeju u astronautiku i budžete velikih kosmičkih sila, imam izvesne rezerve prema njihovom stavu da su SAD svojim nedavnim sankcijama Rusiji u oblasti astronautike povukle nepromišljen i gotovo šarlatanski potez. Ti komentatori previđaju neke važne činjenice, pa i tu da je razvoj astronautike samo jedan segment ukupne politike Bele kuće. Postoje i brojni drugi od kojih su mnogi važniji od astronautike.

Složena politika, brojni interesi

Ne mogu da verujem da su i jedna i druga zemlja toliko naivne i lakomislene da vuku političke poteze sasvim nepromišljeno i da ne razmišljaju o posledicama. Obe zemlje imaju ogromno političko i privredno iskustvo, odlično poznaju međunarodne političke i sve druge odnose i naivno je pomisliti da mogu da naprave takve grešeke koje mi, obični posmatrači sa Balkana, vidimo više i bolje od sile političara i savetnika u vladama pomenutih država. Naravno da ni jedna zemlja nije imuna od gluposti i da svaka povremeno povuče i pogrešan potez, ali je igra koju ove dve zemlje vode toliko složena, u pitanju su toliko brojni i unutrašnji i spolji interesi (od kojih mnoge ne možemo ni da naslutimo), da ne možemo tek tako reći: e ovi su naivni, grdno su pogrešili. Ne verujem mnogo u proročke sposobnosti kibicera koji tu igru prate sa strane.

Sem toga, još jednom da naglasim: Nasa je u ovoj politici samo moguća uzgredna šteta. Pa ne radi se o Nasi, nego o ukupnoj politici zemlje. Kada se vakcinišete ruka može da otekne, ali od ruke je ipak važnije zdravlje čitavog organizma.

Ko gubi, ko dobija sankcijama

U nekim analizama se takođe previđa da Rusija ne poklanja, nego prodaje (!) svoje raketne motore Americi. A novac je Rusiji i te kako potreban. Ruska ekonomija je krhka, slaba i veoma zavisna od Zapada* i svaki dolar joj je važan (naravno i Evropi je potreban ruski gas, ali to samo govori o tome koliko je ekonomsko – politička situacija složena, a igra sankcijama komplikovana). Svojim sankcijama Rusija šteti Americi, ali možda još više sebi. Zbog toga se čini da su ruske snkcije, bar za sad, samo pretnja, a koliko je ta pretnja ozbiljna ne možemo lako da predvidimo jer to zavisi od brojnih širih ekonomsko – političkih kretanja u budućnosti, kao i od veštine povlačenja poteza oba protivnika. Sem toga, te, ruske, sankcije, ako se ostvare, Amerika će osetiti tek kroz koju godinu jer na lageru ima zalihe pomenutih motora.

U neku ruku, Americi ove najavljene sankcije odgovaraju jer će je naterati da izgradi sopstvene raketne motore i tako se oslobodi zavisnosti od Rusa. Odavno već postoji pritisak amerčkh kompanija da se zemlja okrene domaćoj proizvodnji tih motora (npr. SpaceX). Jasno je da je takav zaokret skup, ali s druge strane on je ionako neminovan, pre ili kasnije.

___________________
* Ruska privreda je dvadeset puta slabija od privrede SAD i EU. Sem toga, ona je i strukturno slaba jer se zasniva skoro sasvim na prodaju sirovina, posebno nafte i gasa (72% od ruskog izvoza) – Lešek Balcerovič, http://www.euractiv.com/sections/global-europe/economic-guru-russia-weak-eu-isnt-united-302344
___________________

ISS

Rusija je najavila povlačenje iz zajedničkog učešća u izgradnji ISS nakon 2020-te godine. Američki problem je što Stanica ne može da opstane bez ruskih segmenata (a može bez američkih) što znači da će Amerika posle 2020. ostati bez svemirske stanice. Ali prvo, to da Rusi mogu da se povuku je Beloj kući od početka saradnje poznato. Zatim, Amerika i sama povremeno preispituje svoju odluku da nastavi održavanje i izgradnju Stanice. Dakle opstanak stanice je ionako stalno pod znakom pitanja. O tome govori i G. Ivanović u članku Ruski odgovor na američke kosmičke sankcije: “Bela kuća /je/ donela ovu odluku /naime da nastavi korišćenje Stanice/ uz napomenu NASA-e da je za nastavak korišćenja MKS neophodno da Rusija takodje pristane na ovaj korak. Prostije rečeno, nastavljamo korišćenje MKS, ali samo skupa sa Rusijom.”

Šta će biti ako Rusi zaista prekinu svoju saradnju sa SAD na izgradnji ISS? Pre svega do 2020-te ima još više od pet godina, te je i ova mera Rusije za sad samo pretnja. A ako se ostvari (s čim je, da ponovim, Amerika od početka svakako računala), pa šta?! Šta će time Amerika izgubiti? Njena nauka neće puno jer na ISS i nema puno nauke (potražite među članovima posada ISS naučnike, pa ćete videti koliko ih je malo). Ako se pokaže da je Stanica ipak potrebna Americi, pa izgradiće je kad - tad. Možda će odložiti izgradnju ST Webb za jednu deceniju, „but, so what“. Uostalom i Svemirski teleskop Habl je čekao decenijama (od početne ideje) na svoje lansiranje. Sem toga, ako je Webb toliko važan da treba očajavati, što ga ne pravi ni jedna druga zemlja?

Rusija - Kina

Rusi će se, kažu analitičari, sad okrenuti Kini. Dobro, samo to je iznuđen, a ne željen potez. Sami Rusi ne mogu mnogo, a saveznika nema. Ostaje Kina, samo šta od Kine Rusija može očekivati? Pre svega u kosmonautici Kina je tamo gde su Rusi i Amerikanci bili pre 50 godina i pred njom je još dugi put da dosegne ove dve zemlje. Sigurno je da je saradnja bolja sa tehnički, naučno i tehnološki naprednijom zemljnom nego sa onom koja tek grabi putem napretka.

Kina ima para, njena ekonomija je u usponu, ali ni jedna zemlja, pa ni Kina neće svoj novac da poklanja. Kina gleda svoje interese i ulaže tamo gde može da zaradi. Sem toga i Kina ima ekonomskih problema. Postoji jako velika razlika između njenog razvijenog i nerazvijenog dela. U Kini danas možete videti ogromne gradove, aerodrome, fabrike, ali njena unutrašnjost je siromašna. Treba nahraniti milijardu i nekoliko stotina miliona ljudi. Uostalom, koliko Kina izdvaja za astronautiku? Pa, manje od dve milijarde dolara (Rusi oko 5, a SAD oko 17 mlrd).

Ne treba zaboraviti ni to da Rusija i Kina imaju brojne međusobne nesuglastice, pa će i u pogledu saradnje na polju astronautike opet odlučivati – politika.

***

Na osnovu svega rečenog ja ne bih olako zaključio da su SAD uvođenjem sankcija Rusiji učinile neodgovornu i nepromišljenu odluku. Dva velika igrača igraju šah, partija je komplikovana, vodi se računa o svakom potezu, a mi, kibiceri, možemo samo da gledamo i navijamo. Ono što ne možemo, to je da zaključimo: e ovi su gadno pogrešili i vuku neodgovorne poteze. Bar tako ja mislim.

 


    Sankcije i posledice

... Amerikancima da lete na MKS . To bi praktično značio kraj američkog dela MKS.   Ruski odgovor na američke kosmičke sankcije Novi vid američkih “kosmičkih” sankcija prema Rusiji Da ...
Dmitrij Rogozin, zamenik predsednika Vlade Rusije Medvedeva, koji nadzire pitanja odbrane i kosmosa, odgovorio je žestoko na sankcije koje su SAD uvele Rusiji zbog krize u Ukrajini. Rusija će blokirati ...
... Bele kuće doneo odluku da se obustavi isporuka američkih kosmičkih aparata Rusiji. Sankcije obuhvataju telekomunikacione satelite Astra 2G kompanije SAS (Luksemburg) i Inmarsat 5 F2 (Velika Britanije), ...

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...