Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' u trebinjskom naselju Police dobila je na poklon amaterski teleskop kojeg je lokalno Društvo prijatelja Rusije dodjelilo 25. januara 2016. godine.

1b

Tom prilikom direktor škole Mišo Pešić je istaknuo: ’’Teleskop će kao praktično nastavno sredstvo pomoći u obrazovanju i popularizaciji astronomije, najstarije a danas u razvijenim državama svijeta, tehnološki veoma napredne nauke. Nadam se da će pogled kroz ovaj teleskop na planete i daleka zvjezdana jata, kod naših učenika upaliti iskru znatiželje za astronomiju i nauku uopšte.’’

Prvo astronomsko posmatranje u trebinjskim školama, čiji je organizator bilo Trebinjsko astronomsko udruženje, održano je u oktobru 2009. godine upravo za učenike ove Osnovne škole. Tokom proteklih sedam godina takvih posmatranja sa stadiona škole ''Vuk Karadžić'' bilo je deset, prilikom kojih su nekolike generacije učenika imale priliku teleskopima pogledati nebeska tijela. Ovim poklonom trebinjska Osnovna škola ’’Vuk Karadžić’’ je jedina u Republici Srpskoj koja ima dobar amaterski teleskop.


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 10 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...