ASG-posterKrajem novembra 2011. godine na Gimnaziji ''Jovan Dučić'' u Trebinju pokrenuta je inicijativa o osnivanju Astronomske sekcije Gimnazije (ASG), prve ove vrste u Republici Srpskoj i vjerovatno jedine u BiH. Inicijatori su bili direktor Gimnazije gos. Dragoslav Banjak, Dobroslav Slijepčević (apsolvent astro-fizike u Beogradu ) i članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja, Srđan Vučinić i Miro Ilić. U sekciju se prijavilo 39 učenika Gimnazije jutarnje i popodnevne smjene od prvog do četvtog razreda.

Za 01. decembar 2011. u večernjim časovima (18:30) bio je zakazan organizacioni sastanak u biblioteki Gimnazije na kojeg je došlo 30-ak učenika članova ASG. Prilikom sastanka učenici su upoznati od strane rukovoditelja sekcije Dobroslava Slijepčevića o planu i temama predavanja u narednom periodu, a Miro Ilić je dao kratke informacije o teleskopima i posmatranjima neba. Dok Gimnazija ne nabavi vlastiti teleskop (početkom 2012. godine) članovi TAU svojim će instrumentima podržati moguća posmatranja neba (u okviru godišnjeg projekta: ''Od Zemlje do Vasione – Astronomija 2011'').

Pogledajte album slika album

Nakon sastanka organizovano je posmatranje vedrog neba kojom prilikom su članovi ASG imali mogućnost (mnogi po prvi put) da kroz 2 manja teleskopa osmotre Mjesec blizu prve četvrti u Vodoliji (snimljen običnim digitalcem) i planet Jupiter. Usprkos mjesečini, posmatrano je nekoliko objekata dubokog neba: Plejade-Vlašići, rasuta jata zvijezda Ha i Hi Perzeja, dvojna zvijezda Albireo u Labudu, Andromedina galaksija M31 i niže na istoku maglina M42 u Orionu. Posmatranja su bila popraćena informacijama o osmatranim objektima i temama iz astronomije po interesovanju učenika.

 


Komentari

 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...