40adnosAstronomsko društvo „Novi Sad“ (ADNOS) ove godine navršava četiri decenije od svog osnivanja. Tim povodom, a u želji da dostojno obeleži veliki jubilej, ovo Društvo organizuje astronomsku konferenciju. Konferencija će se održati 17. i 18. maja, u planeterijumu društva, na Petrovaradisnkoj tvrđavi,.

Po svemu sudeći,ta koneferecnija će biti najznačajniji događaj u amaterskoj astronomiji ove godine u Srbiji, pri cemu je znacajno pomenuti da ce joj posebnu tezinu dati i ucesce profesionalnih astronoma.

logoAPAS17-18-433Logo konferencije

O konferenciji predsednik AD „Novi Sad“, prof. dr Dušan Mrđa, za AM kaže:

„Hteli smo da na prigodan, ali i upečatljiv način obeležimo naš jubilej. To dugujemo brojnim generacijama ljubitelja astronomije i astronoma koje su prošle kroz ADNOS i doprinele da naše Društvo opstene i da se razvija se tokom četiri decenije. Odlučili smo se za konferenciju koja će povezati amatere i profesionalne astronome, da s jedne strane istaknemo tu vezu, a s druge, da je konferencijom ojačamo, te da ubuduće razvijamo tešnju saradnju. Zato smo konferenciju i nazvali AMATERSKA I PROFESIONALNA ASTRONOMIJA SRBIJE, ili skraćeno APAS.

Izuzetno smo zadovljni brojem pristiglih prijava za konferenciju. Među predavačima će se naći neka najpoznatija imena domaće nauke, da pomenem samo akademika Zorana Kneževića, profesora Ivana Aničina, zatim dr Ninkovića i dr Olivera Vincea sa AOB-a itd. Naravno, u konferenciji će aktivno učestvovati i naši prijatelji i saradnici iz ostalih astronomskih društava Srbije od kojih neki, poput Mravika i Grnje, beleže veoma vredne rezultate rada u astronomiji.„

Sudeći po temama i prijavljenim radovima (o čemu ćemo pisati naknadno) konferencija će biti izuzetno interesantna. Na njoj će se govoriti o istorji, astrobiologiji, astronautici, astronomskim instrumentima i tako dalje. Za kraj konferecnije planirano je održavanje okruglog stola pod nazivom „Persektive astronomije u Srbiji“

Kako saznajemo, planirano je štampanje zbornika radova sa konferenicije.

planetarijum
Sa predavanja u planetarijumu ADNOS-a

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 10 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...