AZCL7108 copy

Naš projekat ELECTRA se bliži samom kraju. U nedelju, 22. oktobra 2023. organizovali smo zadnji izlet. Išli smo na Andrevlje, jednu od naših omiljenih destinacija. Tamo nas svi već poznaju pa skoro da smo domaćini. 

Ovog puta sa sobom smo poveli članove Kluba fizičara novosadskog PMF, a to su oni studenti koji studiraju fiziku. 

53287111446 b1b6c34131 o

Prof. Dušan Mrđa nam je predstavio svoj najnoviji teleskop (o kome smo govorili u priči Susret sa Filipovićem), a to je jedan minijaturan teleskop koji izdaleka liči na dečju igračku i od koga se ne očekuje ništa, sem da počne da se raspada. Ali pokazalo se da je to vrlo kvalitetan instrument. Sa njim su u paketu stigla i dva okulara koja međutim ne zaslužuju veću pažnju, ali svaki pravi teleskopdžija ionako ima više svojih okulara koje lepo može da koristi i sa drugim teleskopima. Profesor je poneo i barlov sočivo koje znatno povećava sliku - kao što sve teleskopdžije znaju. Eh, da je nešto Gaglilej imao ovakav teleskop astronomija bi krupnijim koracima…. Hm, doduše, iskustvo nas uči da je nagli skok u nauci, tehnologiji i filozofiji obično vrlo opasan i nailazi na velik, ponekad i nesavladiv otpor i ko zna šta bi s Galilejem bilo… ali da se mi vratimo teleskopu.

Profesor je iskoristio priliku da u predavanju ukratko pređe istoriju teleskopa i jedan deo optike, da objasni standardne delove teleskopa i njihovu namenu, a to nas je sve dovelo i do novog teleskopa koji je nabavljen u okviru projekta ELECTRA i koji sada još uvek stoji neraspakovan na PMF jer čeka da se izvrše tehničke pripreme u opservatoriji Mladenovo gde treba da se postavi. 

Priča je bila toliko zanimljiva da su i drugi gosti hotela CEPTOR na čijoj terasi se održalo ovo predavanje, pažljivo slušali govornika.

Vreme je bilo vrlo lepo i prijatno, a nebo vedro sve dok nismo postavili solarni teleskop da gledamo Sunčeve pege. E tada se naoblačilo, ali ponovo se pokazala moć upornosti i strpljenja, jer su se posle sat vremena oblaci razišli. Istina tada smo mi već spakovali solarni teleskop 🙄. Dobro, nije to bilo strašno jer su svi iz Kluba fizičara već više puta gledali Sunčeve pege. Sem toga, pričom smo privukli pažnju drugih posetilaca što u osnovi i jeste cilj svih naših akcija.

 

AZCL7007 copy

AZCL7030 copy

AZCL7064 copy

AZCL7139 copy

AZCL7162 copy

AZCL7169 copy

AZCL7172 copy

AZCL7173 copy

AZCL7245 copy

 

 

Ceo ALBUM FOTOGRAFIJA (139 snimaka) 

 


Komentari

  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 5 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 5 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... Pre 1 nedelje
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... Pre 1 nedelje

Foto...