fotoaparatB

Takozvani prvi svetlosni test i snimak na 1.4 m teleskopu “Milanković” (koji se naziva "first light" testom), je uspešno odrađen 8. juna ove godine. Pomenuti test je trebalo da bude obavljen par noći ranije u toku održanog Belissima workshop-a. Međutim, planirano posmatranje i snimanje uživo moralo je da bude odloženo zbog loših vremenski uslova i oblačnosti. 

M51 crop

Pomenutog 8. juna četvoročlana ekipa (Phillip Keller inženjer ASA, dr Oliver Vince, Bratislav Ćurčić i Miodrag Sekulić) je u večernjim časovima krenula sa posmatračkim radom. Na veliki 1.4 m teleskop “Milanković” na predviđenom Nasmyth portu postavljena je Apooge U42 ccd kamera u kombinaciji sa fotometrijskim UBVRI filterom. Prethodnih večeri je urađeno fino podešavanje preciznosti praćenja putem pointing modela tako da je pomenute večeri sve bilo spremno za lov reprezentativnih eM-ova. Prvi cilj je bila M51 Whirlpool galaksija. Ono što je odmah pozitivno iznenadilo je izuzetan seeing koji je bio maltene na nivou tzv. čileanskih posmatračkih uslova. U jednom trenutku zabeleženi izmereni seeing je iznosio 0.7 ArcSec!

vm4

 

Teleskop Milanković

potom moćni teleskop je usmeren prema "Crnom oku" M64, spiralnoj galaksiji. Fenomenalni gasoviti oblaci I oblici oko galaktičkog centra su odmah došli do svog izražaja. Radosno trljamo ruke.

Odlučujemo da teleskop okrenemo prema jednoj planetarnoj maglini i odluka pada na M57 prstenastu formaciju emisionog jonizovanog gasa. Ono što vidimo u njoj ostavlja nas bez daha.

Narednih nekoliko dana fotografije su poslate po dogovoru na obradu jednim od najpoznatijih evropskih i svetskih astrofotografa. Takozvani post proces iznesen je kroz ruke Wolfgang Prompera i Hannes Schedlera. Ono što je dobijeno kao finalni rezultat nas naprosto impresionira! Fotografije pomenutih objekata spadaju u red najboljih koje su snimljene nekim teleskopom sa Zemlje i apsolutno su se približile pomenutom Hubble-u.

Ovakvom naprosto silovitom I moćnom first lightu malo ko se nadao. Ovakve fotografije pokazuju punu moć 1.4-metarskog teleskopa, kao i svu umešnost ruskih optičara LOMO fabrike u Sankt Peterburgu, te preciznost ASA koja je ovo sve sklopila u moćnu konstrukciju i gotovo apsolutno preciznu azimutalnu montažu sa direct motorima. No, takođe, dokazuje i ispravnost ranije odluke oko izbora posmatračkog mesta na Vidojevici, donetu još davnih sedamdesetih godina prošlog veka baziranoj na preciznim astroklimatskim merenjima.

Od ovog trenutka, kosmos nam je još više na dohvatu ruke. U susret zvezdama, sa Vidojevice!

Pogledajte prve fotografije teleskopa Milanković

    

M51

Fotografija u različitim veličinama

 

 m57

Fotografija u različitim veličinama

 

M64

Fotografija u različitim veličinama

 

Stiže teleskop od 1,4 m na Vidojevicu (Srbija)

Veliki teleskop postavljen na Vidojevici!


Komentari  
kruska
+1 #11 kruska 18-06-2016 23:58
ne, ne ovo nije hubble ovo je vidojevica!!!!
Marino1
+1 #10 Marino1 18-06-2016 10:47
Iskomentirah po drustvenim mrezama kako je ovo odlicna i vazna stvar za astronomiju Srbije ali i sire.
Sta dodati ovoj materijalizacij i opservatorije iz snova?!
Sretan sam zbog tog orijaskog lovca na fotone ko da je moj. Moram ga doc vidjet. Bravo svima koji su na bilo koji nacin sudjelovali u projektu i podstrek za nastavak rada.
Phoenix
+8 #9 Phoenix 14-06-2016 22:03
Prosto fenomenalno! Odusevljen, ushicen i srecan! :-)
Pre ili kasnije, volja, entuzijazam i upornost prevagnu, uprkos svemu. Bravo!
Snezana Petrovic
+8 #8 Snezana Petrovic 14-06-2016 20:32
BRAVO ZA SNIMKE I ZA SEKULU! VRHUNSKI!
Vasko
+6 #7 Vasko 14-06-2016 15:14
Ma neverovatno, ne mogu da verujem!
Ostavlja bez daha! Apsurdno dobro! :D
Čestitke za fantastičan first light!
Bajic Dragan
+7 #6 Bajic Dragan 14-06-2016 14:35
Fantastične fotke.Čestitam svim učesnicima ovog velikog projekta.
Danijel Reponj
+7 #5 Danijel Reponj 14-06-2016 12:29
Hej ljudi, pa ovo je sjajno, nevjerojatno dobro! Ma bravo, baš mi je drago da je ovo vaše veliko oko progledalo i pokazalo ove nevjerojatne svemirske ljepote! Bravo! Bravo! Neka vas tako služi još dugo! Miodraže, zavidim ti na tvojem poslu, al ono, baš zavidim! :-)
Gilih Zoltan
+7 #4 Gilih Zoltan 14-06-2016 12:18
Cestitam na prelepim fotografijama.N ajzad i mi medju velikima u astronomiji.
Zlatko Orbanic
+6 #3 Zlatko Orbanic 14-06-2016 10:41
Odlično urađeno,samo tako nastavite Miodrag !
Miro
+6 #2 Miro 14-06-2016 10:36
Cestitam timu Milankovic teleskopa na izvanrednim prvim fotografijama objekata dubokog neba.
Dodaj komentar