Redovni univerzitatski profesor, direktor departmana za fiziku, šef laboratorije, predsednik Astronomskog društva itd. sve je to koncentrisano u fizičaru i astronomu Dušanu Mrđi što je njegovim prijateljima i poznanicima dobro poznato. Ali ono što mnogi ne znaju to je da je Dušan i slikar. Radi u temperama, ulju, a od nedavno i na tabli za crtanje, dakle, pravi elektronske slike. Evo jedne od prvih u toj tehnici.

Andromeda elektronska

Veći snimak

Ovo je elektronska Velika galaksija u Andromedi, M31, ili jednostavno galaksija Andromeda. Pored nje su i prateće, satelitske galaksije M 32 i M 110. Andromeda je velika spiralna galaksija, najveća u galaktičkom jatu od 50 galaksija kojem pripada i naša galaksija. M 31 nam juri u susret i jednog dana, za koju milijardu godina, sudariće se i spojiti sa našom galaksijom.

Zapazite tamne pruge na obodu galaksije. To su gigantski oblaci gasa i prašine karakteristični za sve spiralne galaksije. To su idealna područja i materijal za nastanak novih solarnih sistema. Prvo se oblak uskovitla, u njegovom središtu se zapali zvezda, a potom od preostalog materijala stvore se planete i druga tela sistema. Možda će jednog dana sa čitavom M 31 galaksijom do nas stići i generacija naše vanzemaljske braće.

Još od Mrđe

AKL 2019 - Mesec, D. Mrđa

Dva snimka Sunca - Dušan Mrđa

Sunce, protuberance - Foto Mrđa

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - iz Novog Sada

Tranzit kroz Coronado, iz ruke

Merkur nad Novim Sadom


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije