L

išće počinje da žuti i opada… Prvi znaci rane jeseni… Tako smo nekada počinjali naše pismene zadatke iz srpskog jezika. E, ove godine nije baš tako idilično. Leto budibogsnama, kiše na pretek, a lišće se zeleni na drveću i ne pada mu na pamet da opada. Tako je bilo početkom septembra i u seocetu Kamenica na Staroj planini, nadmorska visina 826 m, stanovnika 11.

Od desetak dana iskoristio sam tri noći sa malo oblaka za astrofotografiju. Tačnije, usmeravao moj verni WO 495/5,6 refraktor (i ostalo) ka područjima čistog neba. Ide ekspozicija a onda primetite da se odabranom objektu prikrada oblak. Šta da se radi, viša sila … Dušu dalo za tretman nerava (u pozitivnom smislu, naravno) dobro(sic!) rasploženog astrofotografa.

I tako, uspeo sam da zabeležim desetak objekata, od Velikog medveda na severu, do Strelca na jugu sa žižnim daljinama od 8mm do pomenutih 495mm. Zadovoljan sam i sa ovim rezultatom, moglo je biti i gore. Nije uzalud rečeno da astronome amatere bije glas da su rođeni optimisti.

P.S. Naknadno pregledavajući frejmove, a nisam brisao ni one koji su mi koristili za kontrolu praćenja, ugledam na jednom takvom jedva primetnu mrljicu koja se nije uklapala u tragove zvezda. Na Sl13 je jako uvećani deo originala. Pravac: Severoistok/Severozapad. Na šta vam liči?

SL01 Sl02 Sl03
     
Sl04 Sl05 Sl06
     
Sl07 Sl08 Sl09
     
Sl10 Sl11 Sl12
     
Sl13 Sl14

A sve ovo
je slikano
sa ove
prekrasne planine:

Slika 13    
0
 
Još fotografija Slavka Stojanova:

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.

Author: Slavko Stojanov

Komentari  

sekula
0 #3 sekula 17-09-2014 01:21
Odlično Slavko! Stara planina je provereno dobra lokacija. Samo napred sa radom.
sekula
0 #2 sekula 17-09-2014 01:20
Odlično slavko. Jako lepi snimci. Stara planina je provereno dobra lokacija.
Gilih Zoltan
0 #1 Gilih Zoltan 15-09-2014 11:47
Postovani Slavko!
Eto opet proslo doata vremena pa dosla i Stara Planina na red.Ovo letnje vreme je bilo i jeste vrlo ocajno sta se tice astronomije.Tvo ji snimci su vrlo lepi i pravo su osvezenje na forumu.Vidim da si uhvatio u kadar i jednu kometu slabog sjaja ali sa simpsticnim repicem sto me isto jako raduje.Dali si definisao o kojoj se kometi radi i koliki ima prividni sjaj?Pozdrav od Zolike.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži