Danas 20. marta u 10:37 stiglo proljeće 

IMG 20210315 065316

Iako su ovih dana na našim prostorima itekako zamjetni izljevi hladnog vremena zimsko godišnje doba završilo se u 10:37. Ušli smo u astronomsko proljeće koje će trajati sve do 21. juna u 05:32, gotovo puna 94 dana. Dan i noć traju (pod)jednako te kažemo kako je danas dan proljetnog ekvinocija (lat. Aequs=Jednak, Nox=Noć).

Proljeće počinje u trenutku kada Sunce u svojem prividnom godišnjem kretanju presijeće ekvator i prijeđe na sjever. Sunce tog dana izlazi toćno na istoku, zalazi toćno na zapadu. U stvarnosti se Zemlja okreće oko Sunca, zato naglašavamo kako je riječ o prividnom gibanju, kretanju, Sunca.

Važno je naglasiti kako se podaci o jednakom trajanju dana i noći na dan proljetne ravnodnevnice te o izlasku Sunca točno na istoku, a zalasku točno na zapadu u stvarnosti ipak ponesto razlikuju od osnovnoškolskog gradiva. Primjerice danas je Sunce izašlo na E 89 a ne na E 90, zalazi na W 271 a ne na W 270. Dan je duži od noći za 9 minuta (Sunce izašlo u 06:08 a zalazi u 18:17). Zašto je tome tako pretrazite u arhivi članaka na našem portalu. U međuvremenu za svaki slučaj pričekajte još pokoji dan sa iznošenjem proljetnica na otvoreno.

Navedeni podaci izračunati su za lokalitet Vidulini, drugdje na poluotoku neznatno se razlikuju.

godisnjadoba

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži